S Policijske postaje Šentjur pri Celju smo prejeli priporočila za starše in voznike, z namenom, da bodo prvi šolski dnevi prijetnejši in predvsem varnejši.

Starše pozivajo, da v teh in prihodnjih dneh več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Otroci naj bodo seznanjeni z nekaterimi osnovnimi prometnimi pravili (kakšen je pomen barv na semaforju, kakšne so možne nevarnosti na šolski poti,…). Starši naj preverijo kaj otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Pri tem naj starši ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. Na tem mestu poudarjajo na Policijski postaji Šentjur, da naj starši tudi sami pomislijo kako sami prečkajo cesto, ali uporabljajo varnostne pasove, kako parkirajo, ali vpričo svojih otrok telefonirajo med vožnjo. Otroke naj starši dosledno zavarujejo z varnostnimi pasovi oziroma jih naj prevažajo zavarovane v ustreznih sedežih, ki so primerni otrokovi starosti in telesni teži, obenem se tudi starši naj vedno pripnejo. Otroci naj v avto vstopajo in izstopajo na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa.

Foto: pixabay.com

Vozniki kot udeleženci v prometu naj bodo še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, temu naj prilagodijo tudi način svoje vožnje. V bližini šolskih poti naj vozniki zmanjšajo hitrost vožnje, vozijo naj še posebej previdno, počasi in na zadostni varnostni razdalji. Vozniki naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev, šol ter krajev, kjer se morda igrajo otroci (npr. na ulicah, na parkiriščih,…). Vozniki naj pešcem odstopijo prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto. Vozniki morajo parkirati pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirajo, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožajo. Izogibajo se naj uporabi mobilnega telefona med vožnjo, saj le-ta nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

 

M.I.