Včerajšnje zaslišanje kandidatke za ministrico za digitalizacijo zasenčila Nataša Sukič s svojimi “izpadi”

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Poslanci so včeraj opravili zaslišanje kandidatke za ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Poslanci so z devetimi glasovi za in štirimi proti kot ustrezno ocenili njeno predstavitev za ministrico. Kljub vsemu bi lahko rekli, da je zaslišanje s svojim nenehnim komentiranje vprašanj poslancem zaznamovala poslanka Levice Nataša Sukič.

Po besedah Stojmenove Duh bo ministrstvo pod njenim vodstvom analiziral stanje na področju digitalne preobrazbe in nadaljevalo z delom kjer je trenutni minister zaključil, saj se je njegovo delo izkazalo kot dobro. Prioritete njenega ministrovanja naj bi bile zmanjšanje digitalnega razkola in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Poslanca SDS Andreja Hoivika je na zaslišanju zanimalo kako Stojmenova Duh gleda na delo Strateškega sveta za digitalizacijo iz katerega je izstopila, hkrati pa je svet v prvem paketu potrdil 40, drugem pa 25 ukrepov, saj je pred tem v predstavitvi te ukrepe označila kot dobre. Poslanec je izrazil tudi prepričanje, da je nujna uvedba digitalne kapice, da bomo lahko obdržali IT strokovnjake v Sloveniji.

Zadeve so bolj kot kandidatko zmotile poslanko levice Natašo Sukič, ki je predlagala, da kandidatka na ta vprašanje ne odgovarja, ker se po njenem mnenju nanašajo na ministrstvo za finance. Odgovor poslanca SDS je bil, da je služba za digitalizacijo horizontalne narave in bo ta odločala tudi o področju financ.

Sukičevo je zmotilo tudi vprašanje poslanca SDS Janeza Magyara, ki je izpostavil, da prihaja iz okolja, kjer zadeve niso enako pokrite kot v mestih. Optična povezava, ki je v času digitalizacije zelo pomembna, je po njegovih besedah v Prekmurju zelo slaba oziroma jo je malo. Zato je poslanca Magyarja zanimalo kako se bo bodoča ministrica s tem spopadla, saj bi to lahko doprineslo tudi k premostitvi višjih cen energentov. Tudi v tem primeru naj bi po mnenju Sukičeve šlo za vprašanje, ki se ne nanaša na področje digitalizacije. Na koncu se je vmešala tudi kandidatka za ministrico, ki je dejala, da ima dovolj motenja razprave in replik.

Vir: Nova 24TV