Več dogodkov na Celjskem ob letošnjem tednu boja proti raku

Letos bo teden boja proti raku potekal med 5. 3. 2018 in 9. 3. 2018. Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območne enote Celje so se odločili, da bodo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravili več informativno – svetovalnih dogodkov.

Vse udeležence, ki se bodo dogodkov udeležili bodo seznanjali z Evropskim kodeksom proti raku oziroma s priporočili proti raku. Organizatorji so se odločili, da bodo postavili več preventivnih stojnic, kjer bodo zainteresirane seznanjali z zdravo prehrano, samopregledovanjem dojk in mod na učnih modelih, izvajali bodo tudi meritve krvnega tlaka, meritve sladkorja v krvi in meritev telesne mase z analizatorjem. Na stojnicah bo mogoče prejeti tudi zdravstveno-vzgojno gradivo.
Z aktivnostmi bodo pričeli dne 6. 3. 2018 ob 14. uri, ko bodo izvedli predavanje z naslovom Evropski kodeks proti raku za vse zaposlene Lambrechtovega doma upokojencev Slovenske Konjice in za občane Slovenskih Konjic. Predavanje bosta izvedli Jasmina Staroveški Anderlič, dr. med., specialistka javnega zdravja in diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik. Predavanje bo potekalo v okviru projekta Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, ki ga izvaja Društvo za boj proti raku regije Celje, v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkim inštitutom Republike Slovenije, ob podpori Ministrstva za zdravje.
Salad, Health, Diet, Vegetable, Food
Prav tako bo dne 6. 3. 2018 med 14. in 19. uro v trgovskem centru Citycenter Celje potekalo informiranje o zdravi prehrani, zdravih prigrizkih in kuharskih receptih. Informacije bodo podajali Janja Robida, diplomirana sanitarna inženirka in Srečko Lešek z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Naslednji dan, 7. 3. 2018 bodo prav tako v Citycentru Celje strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje med 9. in 15. uro na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic, ki zajemajo različne oblike pomoči pri bolj zdravem načinu življenja in doseganju boljšega počutja ter zdravja. Vsi zainteresirani bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Na podlagi pridobljenih rezultatov bodo strokovnjaki svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni.
Dne 8. 3. 2018 bo v trgovskem centru Citycenter Celje od 14. do 19. ure potekal prikaz samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih, predstavitev Evropskega kodeksa proti raku in presejalnih programov Dora, Zora in Svit. Ob 16. uri istega dne bo v Škofji vasi potekalo predavanje Evropski kodeks proti raku v sodelovanju z Združenjem diabetikov celjske regije.
M.I.