Predstavniki veterinarskih zbornic 13 držav skupine Višegrad Vet Plus so po poročanju STA v Strunjanu razpravljali o aktualnih težavah stroke. V ospredju je med najbolj perečimi tihotapljenje psov, opozarjajo pa veterinarji tudi na sporni praksi rezanja repov prašičem in rezanje ušes psom. Skupno stališče o aktualnih težavah so posredovali najprej Federaciji evropskih veterinarjev, od tam pa na Evropsko komisijo.

Po poročanju STA je največja težava s katero se ukvarjajo v stroki ta trenutek tihotapljenje psov znotraj Evropske unije in iz tretjih držav, je povedal predsednik slovenske veterinarske zbornice Ožbalt Podpečan. Poudaril je, da je njihovo stališče absolutno v korist živali in njihove dobrobiti.

Po besedah Podpečana je Slovenija ena od držav z dobro veterinarsko prakso, sami skušajo drugim državam npr. na zahodnem Balkanu predstaviti svoje ukrepe in jih spodbuditi, da ravnajo podobno.

Predsednik veterinarske zbornice je izpostavil pomen višegrajske veterinarske skupine znotraj Federacije veterinarjev Evrope, gre za stanovsko interesno organizacijo, katera združuje vse evropske veterinarje ter predstavlja tudi posvetovalno telo Evropske komisije – pri udejanjanju in zasledovanju specifičnih interesov ter potreb veterinarskih združenj v tem delu Evrope, poroča STA.

Vir: STA