Veterinarska zbornica Slovenije je z namenom zaščite delavcev v veterinarski stroki in naročnikov njihovih storitev nekoliko prilagodila veterinarske storitve. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen. Zagotavlja se le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče po predhodni najavi. 24 urno dežurstvo ostaja zagotovljeno samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami. Hkrati so odpovedani oziroma preloženi vsi nenujni posegi. Cepljenje proti steklini se odloži v času med 15. marcem in 15. aprilom oziroma za čas trajanja epidemije. Odpovedano je osemenjevanje vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne.

Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika (BTV) se v času epidemije izvaja na način in v rokih, ki so določeni v potrjenem programu cepljenja proti BTV, ki je dostopen tudi na spletni strani Uprave … 

Zaradi razglašene epidemije SARS-Cov2 je že Veterinarska zbornica Slovenije obvestila, da se do nadaljnega prekine izvajanje določenih preventivnih ukrepov. Prav tako je v pripravi predpis o omejitvi izvajanja določenih (nenujnih) preventivnih aktivnosti, vključno z izvajanjem vzorčenja in cepljenj živali za čas trajanja epidemije. Cepljenje proti BTV se tako izvede le tam, kjer je to potrebno za dokončanje primarnega cepljenja (cepljenje 2. odmerka v predpisanih rokih).

Vsi uporabniki veterinarskih storitev v ambulantah naj se na pregled predhodno naročijo, saj nenaročenih pacientov ne bodo sprejeli. V primeru urgence je o prihodu potrebno predhodno po telefonu obvestiti ambulanto.

Zaradi prenosa koronavirusa je potrebno v ambulante vstopati posamično. Tisti, ki čakajo na vrsto, naj med seboj vzdržujejo razdaljo najmanj 1,5 m, v ambulanti pa naj žival spremlja le ena oseba. Pri obisku veterinarja sledite navodilom osebja glede ravnanja in biovarnostnih ukrepov v času obiska v ambulanti.

Kmetje lahko še naprej kupijo tudi repromaterial za svojo kmetijsko dejavnost. Odprte ostajajo tudi vse trgovine s hrano za male živali. Pred obiskom poslovalnic se prepričajte o njihovem času odprtja. Pri obisku poslovalnic pa se poslužujte točk za razkuževanje rok in upoštevajte varnostno razdaljo metra in pol pred ostalimi kupci. V primeru bolezenskih znakov trgovin ne obiskujte. Zaradi tveganja okužbe z novim koronavirusom je še vedno najpomembnejša samoizolacija. Zato svetujemo, da vse kar je mogoče, predvsem pa hrano za male živali naročite preko spleta, saj je dostava blaga preko spleta še vedno dovoljena.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano