(Video) Alfi Nipič: “Recite Srbu, Hrvatu ali Bosancu, da je njihova narodna glasba zanič, pri nas pa mnogi narodnozabavno glasbo gledajo s podcenjevanjem”

Foto: Zajem zaslona X / Mario Plešej

V Sloveniji se je predvsem s podpornikov današnje oblasti in ljudi, ki se želijo poistovetiti z nekdanjih režimom, mnogokrat slišalo podcenjevalen odnos do narodnozabavne glasbe. Kot je znano je pred leti cel izredno podcenjevalno o tej zvrsti glasbe govoril profesor, ki nenazadnje svoje poglede širi med mlade državljane Slovenije. O tem je v oddaji Intervju spregovoril starosta slovenske narodnozabavne glasbe Alfi Nipič.

Kot poudarja Alfi Nipič smo žal v Sloveniji priča prireditvam in prirediteljem, ki izjavijo, da nardnozabavne glasbe pa že ne bodo imeli. V nadaljevanju pojasnjuje, da imajo druge države čisto drugačen pogled na narodno glasbo. Tako je opisal, da denimo v Afriki, kjer v veliki meri uporabljajo sam bobne, ljudje zaradi glasbe padajo v trans. Navedel je tudi nekaj primerjav s sosednjimi državami.

“Recite Srbu, Hrvatu ali Bosancu, da je njihova narodna glasba zanič – ne moreš, ne smeš … Nekateri pri nas na slovensko narodnozabavno glasbo gledajo s podcenjevanjem, ampak to je naše in bo naše ostalo pa tudi zunaj pravijo, da je to zelo v redu,” je pojasnil Alfi Nipič.

Vir: X