(Video) Boris Tomašič: “Gospa Fajon, če ne razumete, da je v interesu Slovenije vstop Hrvaške v Schengen, potem res niste primerni za funkcijo zunanje ministrice”

Foto. Zajem zaslona (Nova24TV)

“Gospa Fajon, kakšno zvezo z vstopom Hrvaške v Schengen ima to, da pet držav, ki so že v Schengenu, izvaja kontrolo na mejah?”, se je na podlagi predstavitve Tanje Fajon za ministrico za zunanje zadeve spraševal voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič.

Tanja Fajon je namreč na predstavitvi pred poslanci za ministrico za zunanje zadeve povedala, da koalicijska pogodba predvideva zavezo o spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama. Po njenih besedah naj bi vlada Roberta Goloba podprla vključevanje Hrvaške v evrsko območje in v OECD ob izpolnjevanju pogojev. Po njenih besedah Slovenija sicer podpira širitev schengenskega prostora in vključitev Bolgarije, Romunije in Hrvaške. Po njenih besedah se danes v schengenskem območju, več kot sedem let samovoljno s strani petih članic omejuje svoboda gibanja.

Kandidatka za ministrico je še dodala, da bo širitev močno ogrožena vse do takrat dokler ne bo med voditelji in državami doseženo soglasje. “Gospa Fajon, kakšno zvezo z vstopom Hrvaške v Schengen ima to, da pet držav, ki so že v Schengenu, izvaja kontrolo na mejah?”, je predstavitev komentiral Boris Tomašič.

Tomašiča je še zanimalo, če to pomeni, da dokler se to ne uredi Hrvaška ne more vstopiti v Schengensko območje in v čigavem interese je vstop Hrvaške v to območje? Po njegovih besedah je to v interesu slovenskih državljanov, ki hodijo na morje na Hrvaško in danes stojijo v dolgih kolonah in v interesu slovenskega gospodarstva. “Zakaj boste to blokirali?”, je še zanimalo Borisa Tomašiča.

“Slovenski interes je vstop Hrvaške v Schengen. Če tega ne razumete, Tanja Fajon, potem res niste primerni za funkcijo zunanje ministrice,” je razmišljanje zaključil Boris Tomašič.

Vir: Twitter