(Video) Branko Simonovič poudaril, da toliko, kot se je v tem mandatu naredilo za upokojence, se dolgo ni in da upokojenci niso pozabili, kako so se v SAB zavzemali za znižanje pokojnin

Foto: Zajem zaslona (Nova24TV)

Poslanska skupna DeSUS je s podpisi 47 poslancev vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora na kateri bi poslanci razpravljali o noveli Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Po besedah poslancev s tem izpolnjujejo še eno od zadnjih obljub in to je popravo krivic zaradi ne usklajevanja pokojnin. Na to temo se je v oddaji Tema dneva Luka Svetina pogovarjal z Brankom Simonovičem (DeSUS).

Predlog stranke DeSUS je, da se bo z novelo zakona odpravilo ne usklajevanje pokojnin, ki se je dogajalo v času gospodarske krize in naj bi znašalo 3,5-odstotka. Kljub vsemu preseneča dejstvo, da opozicija temu predlogu ni naklonjena, zato so v DeSUS-u prepričani, da tisti, ki temu ni naklonjen ne gleda v dobrobit upokojence. Kljub vsemu je Simonovič izpostavil, da bi po besedah opozicije, ki se bi naj borili za upokojence pričakoval njihove glasove, vendar ni o tem prepričan, ampak vseeno pričakuje dovolj glasov za izvedbo teh sprememb.

Simonovič je izpostavil tudi dejstvo, da toliko kot se je v tej vladi naredilo za upokojence, se doslej še ni nikoli naredilo. Povedal je tudi, da je bila koalicijska pogodba, ki so jo podpisali z Janezom Janšo zelo dobro zastavljena. Kljub temu, da stranka ni bila v koaliciji so poslanci DeSUS-a vse skozi podpirali predloge vlade, ki so šli v korist ljudi. Simonovič je izrazil tudi zadovoljstvo, da je vladi uspelo ustanoviti Urad za demografijo, dvakrat doseči izredno uskladitev pokojnin in upokojencem z najnižjimi pokojninami s pomočjo protikoronskih paketov trikrat izplačati dodatke. Prav tako se je najnižja pokojnina s polno delovno dobo dvignila na 620 evrov, zadovoljstvo je izrazil tudi, da so uspeli dvigniti odmerni odstotek ter sprejeli zakon o dolgotrajni oskrbi.

V pogovoru je izpostavil tudi pomembnost demografskega sklada, saj bi se s tem onemogočila razprodaja državnega premoženja. V času te vlade so dosegli tudi, da se 10-odstotkov sredstev od prodaje državnega premoženja zbira na posebnem računu ministrstva za finance, kjer se je doslej zbralo 200 milijonov evrov, kar pomeni, da se je prodalo 2 milijardi premoženja in takšno prodajo državne premoženja je po besedah Simonoviča potrebno zaustaviti. prepričan je namreč, da bi morala država kupovati premoženje in s tem ustvarjati tudi sredstva za pokojnine, ne pa da ga prodaja in to bi bilo mogoče doseči z demografskim skladom.

Novinarja Svetino je zanimalo, kdo bi v primeru, da se DeSUS ne uvrsti v parlament prevzel skrb za upokojence. Simonovič je prepričan, da v tem primeru so lahko upokojenci upravičeno zaskrbljeni, saj je bi DeSUS državno tvorna stranka in njihova programske usmeritve so se nanašale večinoma na upokojence. Prepričan je, da se bo pričel boj za glasove upokojence, ki pa po njegovem mnenju še niso dementni, kot mislijo nekateri. Glede na to, da si SAB želi prevzeti njihovo bazo, je povedal, da upokojenci niso pozabili kaj se je v stranki dogajalo in kako so želeli znižati pokojnine.