“Nekoga hudo moti, da si ta garnitura, ta vlada, prizadeva, da končno dobimo pravno državo in pravni red, kjer bomo pred zakonom vsi enaki,” je na očitke, da je skušal vplivati na delo policistov, odgovoril državni sekretar Franc Kangler. Na vprašanje, zakaj se njegova dejanja tako politizirajo, pa je odgovoril: “Strah opozicije!

Pred nekaj dnevi je spletni portal 24ur poročal, da naj bi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler od v.d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča zahteval sankcije za preiskovalce Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so Jožeta Kojsa ovadili zaradi prostitucije. Kojs naj bi bil prijatelj državnega sekretarja in prav to naj bi bil razlog, da se je Kangler zavzel za ta primer. O vsem tem mu je v oddaji Tema dneva zastavil nekaj vprašanj naš novinar Luka Svetina.

Kangler je na voditeljevo vprašanje, katere zadeve odstopi policiji, najprej odgovoril, da je pri nadzoru Knovsa žalostno to, da mora kot državni sekretar prebrati portal 24ur, da sploh izve, da se v hiši izvajajo nadzori. Povedal je, da so nekateri obveščeni o zadevah prej, kot pa odgovorne osebe. Odgovoril je tudi, da Jože Kojc ni njegov prijatelj, ga pa pozna-tako kot pozna marsikaterega nekdanjega policista. Dodal je, da v tej zadevi ne gre za Kojca, ampak gre za to, da je treba od policije, strokovnjakov in NPU-ja pričakovati, da bodo delali v skladu z vsemi predpisi ter učinkovito in zakonito. Kangler je pojasnil, da je bil v tem konkretnem primeru, dopis naslovljen na NJZ, saj ga je odstopil generalnemu direktorju policije v pričakovanju, da bo to zadevo obravnaval. Priložen je bil tudi sklep sodišča v Kopru, kjer je nedvomno zapisano, da so kriminalisti NPU nezakonito ravnali. Sodišče je ugotovilo, da so prirejali dokumente, da so nezakonito in brez odredbe opravljali hišne preiskave, da so nezakonito in brez odredbe opravljali tajno policijsko delovanje in da so nezakonito posegali v zasebnost odvetnika. “In moja dolžnost kot državnega sekretarja je,” je še pristavil Kangler, “da ko dobim take informacije na mizo, jih odstopim pristojnim, to je generalnemu direktorju policije, direktorju direktorata za policijo znotraj MNZ-ja in glavnemu republiškemu inšpektorju.

Avtorica Sara Bertoncelj, video in več lahko vidite tukaj.