[Video] Česa takega demokratični svet še ni videl: Avtoritarni župan Janković javnosti zaprl vrata hrama demokracije in ugasnil prenos seje preko spletne strani!

Foto: STA

Sramota, seje MS MOL so javne, varnostniki nas ne spustijo noter.” “Katastrofa! Jankovićevi varnostniki nas ne spustijo v mestno hišo, kjer so seje JAVNE. Kakšna je to demokracija?” To sta dve od objav udeležencev ponedeljkovega shoda pred magistratom, ki so se želeli udeležiti razprave v ljubljanskem mestnem svetu, in pričata o škandaloznem ravnanju župana Zorana Jankovića. Še več. Prekinil je snemanje razprave preko spletne strani, njegovi svetniki pa so obstruirali debato o gradnji škodljive kanalizacije čez zajetje čiste pitne vode v Ljubljani in se med razpravo raje mastili z jedačo. 

Ponedeljkove redne ter izredne seje ljubljanskega mestnega sveta si bodo Ljubljančani lahko zapomnili po številnih grobih kršitvah temeljnih demokratičnih standardov znotraj Mestne občine Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Ta je že vnaprej napovedal, da bodo mestni svetniki z njegove liste obstruirali izredno sejo na temo izgradnje kanalizacijskega kanala čez vodonosnik pitne vode C0, pod sklic katere so se podpisali svetniki kar treh različnih svetniških skupin: SDS, NSi ter LMŠ.

Janković se je izkazal za avtokratskega ignoranta in tirana
Toda če je obstrukcija še nekako legitimna, čeprav nakazuje na stisko in nemoč argumentacije projekta, za katerega smo že poročali, da zasleduje parcialne interese župana Jankovića in povsem zanemarja ustavno pravico do pitne vode, pa je Jankovićeva odločitev, da zainteresirani javnosti prepove spremljanje seje mestnega sveta, povsem skregana s poslovnikom MOL ter z načeli demokratične družbe.

Podporniki čiste pitne vode, ki jih Janković ni spustil v mestno hišo.

Pred ljubljanskim magistratom se je namreč zbrala množica ljudi, ki jim ni vseeno, kako se upravlja z nacionalnim bogastvom – čisto pitno vodo, preko katere župan Janković samovoljno in brez ustreznih dovoljenj že gradi nevarno kanalizacijsko omrežje. Ljudje so namreč ostali pred vrati, čeprav je v skladu s poslovnikom dovoljena in celo zaželena prisotnost demokratične javnosti. Pred vrata je Janković postavil varnostnika, ki v mestno hišo, ki bi morala biti hram demokracije, ni dovolil vstopiti nobenemu od njih. Še več, pristojni so ugasnili prenašanje seje mestnega sveta v živo preko spletne strani, kar je druga frapantna kršitev pravice temeljnih ustavnih določb. “Janković je res en velik norec in katastrofalen politik, da si je privoščil kaj takega,” je dejal eden izmed mnogih Ljubljančanov in dodal, da bi zbudil manj pozornosti, če bi dopustil spremljanje seje o pereči problematiki.

V SDS predlagali sklep za alternativno rešitev, a je večina sejo zapustila
V svetniškem klubu SDS so v predlogu za sklic izredne seje poudarili, da želijo z njo doseči odpravo vsakega upravičenega dvoma in skrbi prebivalcev, ki so se pojavili v postopku gradnje kanala. Kot je poudaril vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat, ki vodi današnjo sejo, nikakor niso proti gradnji, skrbi pa jih ohranitev pitne vode. Svetnik SDS Gregor Slabe je dodal, da župan Zoran Janković z gradnjo kanala čez vodonosnik “ogroža naša življenja, kajti življenja brez vode ni”.

 

Avtor Rok Krajnc, video in več si lahko ogledate tukaj.