(Video) dr. Matej Avbelj ob vložitvi ustavne presoje Zakona o RTV Slovenija: ” V Sloveniji smo priča vzpostavljanju avtoritarnega legalizma”

Foto: Zajem zaslona (YouTube/TopNews)

“V Sloveniji smo priča vzpostavljanju avtoritarnega legalizma. Pred seboj namreč imamo zakon, v katerem je poizkus vlade kot predlagatelja in zakonodajalca, da ta v javni medij poseže tako, da z zakonsko spremembo spremeni vodstveno, upravljavsko in nadzorstveno strukturo v RTV Slovenija”. S temi besedami je dr. Matej Avbelj na novinarski konferenci predstavil razloge zakaj se je odločil, da se podpiše pod pobudo ustavne presoje zakona o RTV Slovenija.

Na novinarski konferenci ob vložitvi ustavne pobude za presojo zakona o RTV Slovenija sta tako spregovorila pobudnika dr. Peter Gregorčič in prof. dr. Matej Avbelj. Prof. dr. Avbelj je v svoji predstavitvi povedal, da je kljub temu, da je vlada sprejela omenjeni zakon in so ga ljudje potrdili na referendumu, zaznati, da so kršena nekatera načela ustavne demokracije, ki jo mora zagotavljati Ustavno sodišče.

Zaradi tega se mu zdi pomembno, da se tudi Ustavno sodišče vključi v reševanje morebitne neustavnosti Zakona o RTV Slovenija. Pravnik težavo v zakonu vidi v tem, da vlada s svojim posegom v RTV Slovenija z novim zakonom lahko vse mandate prekine tri leta pred tem, ko funkcionarjem potečejo mandati. Takšno ravnanje po besedah dr. Avblja pomeni kršenje slovenske Ustave in Evropske konvencije za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Dr. Peter Gregorčič je na novinarski konferenci povedal, da so se pod pobudo podpisali tudi Andrej Grah Whatmough, dr. Tamara Besednjak Valič in mag. Uroš Urbanija. Po besedah dr. Gregorčiča so se pobudniki za vložitev ustavne presoje odločili, ker Ustavno sodišče vidijo kot zavorni in ravnovesni sistem demokracije.

Vir: Twitter