( Video) Dr. Matej Avbelj: “Sovražni govor je lahko samo pravni pojem!”

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Kljub temu, da je minilo že več kot 4 leta od kar je takratni predsednik republike Borut Pahor, gostil posvet o sovražnem govoru, se nekaterih dejstev nekateri še danes kot kaže ne zavedajo. Pravnik dr. Matej Avbelj je namreč takrat jasno in nedvoumno povedal in prikazal, da je lahko sovražni govor samo pravni pojem.

V zadnjih dneh namreč odmeva, da je Robert Golob ustanovil Strateški svet proti sovražnemu govoru, katerega vodenje je zaupal Niki Kovač. In to kljub temu, da je kot že omenjeno dr. Avbelj že pred štirimi leti pojasnil, da je lahko sovražni govor samo pravni pojem. Na podlagi tega se zastavlja vprašanje ali je Nikin strateški svet lahko razsodnik o sovražnem govoru?

Dr. Avbelj je na posvetu že pred štirimi leti poudaril, da se o sovražnem govoru pogovarjamo preveč na nepravni način. Pojasnil je še, da sovražni govor v sociološkem smislu sploh ne obstaja, to po besedah doktorja prava nenazadnje dokazujejo tudi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. O sovražnem govoru lahko govorimo samo takrat, ko ta zlorablja svobodo govora in ga ESČP konsistentno obravnava v 17. členu Evropske konvencije varovanja človekovih pravic.

O sovražnem govoru lahko govorimo v treh primerih – ko gre za izražanje, ki poziva k diskriminaciji na podlagi etične ali rastne osnove. Druga oblika sovražnega govora je negacionizem oziroma zanikanje holokavsta, tretja oblika sovražnega govora pa je poveličevanje totalitarnih režimov. To so po besedah dr. Mateja Avblja vse oblike sovražnega govora.

Vir: Twitter