(Video) Dr. Peter Jambrek: “V primeru Branka Masleše gre za pomanjkanje osebne integritete, ki bi sledila vsaj minimalnim standardom evropske pravne civilizacije.”

Foto. Zajem zaslona (Twitter/Marijan Turjan)

Včeraj so v oddaji Razkrito svoj pogled na slovensko sodstvo predstavili pravniki dr. Ernest Petrič, Jan Zobec, dr. Peter Jambrek in Zvjezdan Radonjić. so se z voditeljem Luko Svetino dotaknili tako dela Ustavnega sodišča kot nekaterih odmevnih sodnih postopkov: Patria, Milko Nović in Balkanski bojevnik.

Nekdanji ustavni sodnik dr. Peter Jambrek je glede dela Ustavnega sodišča povedal, da je bil novi predsednik Ustavnega sodišča dr. Matej Acetto med svojimi kolegi zaloten pri laganju, kar po besedah dr. Jambreka pomeni kontaminiranost sodišča. Dr. Matevž Krivic je zaradi tega Acetta pozval tudi k odstopu, ampak se ni zgodilo nič. Po besedah dr. Jambreka imamo v Sloveniji kontaminirano tudi Vrhovno sodišče.

V primeru Vrhovnega sodišča gre namreč za primer Branka Masleše. Po mnenju dr. Jambreka je namreč diploma Branka Masleše sporna glede na njegov pravosodni izpit. Še bolj ga skrbi njegovo ravnanje, ki se izraža preko pritrjevanja smrtni kazni v kazenskem pravu. Prav tako je v njegovem delovanju sporno strinjanje s streljanjem migrantov, ki prehajajo državno mejo in prostaško ocenjevanje enega od vidnih obdolžencev v sodni zadevi. Dr. Jambrek je problematiziral tudi njegovo vlogo v zadevi balkanski bojevnik in vse to po njegovih besedah kaže na pomanjkanje osebne integritete, ki bi sledila vsaj minimalnim standardom evropske pravne civilizacije. Zato se čudi, da je še sodnik vedno tam kjer je.

Tudi Jan Zobec je komentiral zadevo Balkanski bojevnik. Po njegovem mnenju je sodišče spregledalo ključno listino, ki legitimira policijo pri pridobivanju telefonskih številk, ki so vodile do prisluhov. Na to je opozorila tudi sodnica v ločenem mnenju, kar pomeni, da bi lahko zadevo revoltirati. V kolikor bi to sodišče storilo bi po besedah Jana Zobca zadeva padla v zakonodajo, ki predvideva daljši zastaralni rok.

O zadevi Patria je Jan Zobec povedal, da so sodniki ravnali v nasprotju s temeljnimi civilizacijskimi standardi, ki veljajo že iz Antike. To trdi tudi iz tega, ker je imel možnost zadevo spoznati povsem od blizu. V primeru Milka Noviča pa so po besedah Zobca sodniki povozili temeljne postulate poštenega postopka – domnevo nedolžnosti.

Dr. Ernest Petrič je v oddaji glede afere Masleša delil mnenje z ostalimi gosti in je prepričan, da so se na Vrhovnem sodišču zadeve lotili zelo nerodno. Prepričan je, da bi morali zadevo tisti, ki so zato pristojni hitro, modro in radikalno rešiti.

Vir: Twitter