(Video) Janez Janša na predvolilnem soočenju: “Naša vizija je Slovenija kot celota, kjer se vsi razvijamo in ne samo Ljubljana”

Foto: SDS (Twitter)

“Naša vizija je Slovenija kot celota, kjer se vsi razvijamo in kjer ima vsak, ne glede na to kje se rodi, enake izhodiščne možnosti za uspeh v življenju, potem pa bo od njega odvisno, kako uspešen bo,” je eno od razmišljanj predsednika SDS Janeza Janše, na včerajšnjem predvolilnem soočenju.

Predsednik SDS Janez Janša se je včeraj, 20. aprila, udeležil predvolilnega soočenja, ki sta ga pripravila radio Ognjišče in Portal Domovina.je. Teme soočenja so bile šolstvo, civilna družba, stanovanjska in davčna politika.

“Ko govorimo o civilni družbi, imamo civilno družbo in civilno družbo v narekovajih. Recimo, civilna družba so dobrodelne organizacije, gasilci, cerkve, verske skupnosti, društva in tako naprej. Na deset tisoče jih imamo v Sloveniji in opravljajo izjemno pomembno delo. Je pa tudi civilna družba, ki ni civilna družba, ker je plačana iz proračuna iz raznoraznih virov tudi iz tujine in ki je v bistvu zamaskirana paravojska nekaterih strank in ne, da bi odprla volilni račun, kar je obveza po zakonu, v tem trenutku izvaja nezakonito kampanjo,” je predsednik SDS dejal glede kampanje, ki jo izvaja Inštitut 8. marec, in dodal: “Imamo zakonodajo, kjer piše, da mora vsak, ki organizira kampanjo v predvolilnem času, imeti odprt volilni žiro račun in Računsko sodišče potem to pregleda. Zdaj pa vidimo objave, plakate, potovanja, avtobuse, to stane. Nam pregledajo vsak plakat. Jaz imam doma dve plačani položnici, kjer sem bil kaznovan, ker je naš občinski odbor v Pivki obesil plakat na telegrafnico. Pa potem drugo položnico, ko smo bili kaznovani, ker en plakat ni bil oštevilčen. Razumete, tukaj pa gre za verjetno milijone evrov, ki se trošijo v kampanji proti nam in nikogar to zanima.”

Glede ukrepov v času epidemije je Janez Janša znova zavrnil očitke glede omejevanja ustavne pravice državljanov do zborovanja. “Nikomur ni bilo prepovedano branje ustave, to si je gospa Andrej Katič izmislila. Prepovedano je bilo zborovanje v času koronavirusa, a ne samo v Sloveniji, ampak po celi Evropi, praktično po celem svetu. Na podlagi predloga stroke ni bilo dovoljeno organizirati zborovanj zato, da smo varovali zdravje in življenja in ni se smelo zbirat ne za kuhanje golaža, ne za branje ustave, za nič. Ni šlo za branje ustave, šlo je enostavno za to, da so ljudje umirali, nekateri so se pa iz tega norčevali,” je bil jasen.

Stališče Slovenske demokratske stranke glede evtanazije je že dlje časa znano, je pa predsednik SDS na soočenju izpostavil, da se ta tema vedno odpira pred vsakimi volitvami. “Ob vsej sodobni medicini je še ogromno prostora za to, da, ko gre za težke situacije, ko ljudje umirajo, so težko bolni, pomagamo na drugačen način. Ker če to pravico do končanja življenja damo neki instituciji, glejte, kje so meje zlorabe?” je bil jasen Janez Janša in ob tem dodal, da je v sodobnem času na voljo veliko drugih načinov, kjer kot družba lahko več naredimo za solidarnost v teh zadnjih obdobjih življenja posameznika.

V Slovenski demokratski stranki obsojamo vsakršno grožnjo s smrtjo. Vselej smo se zavzemali za to, da organi pregona kaznujejo vsakogar, ki grožnje izreče. A zakaj niso kaznovani tisti, ki grozijo nam?

V zvezi z delovanjem medijev v Sloveniji je predsednik SDS opozoril na 40. člen ustave, ki pravi, da ima vsakdo pravico do popravka. Ta pravica se, ko gre za mainstream medije, krši že desetletja. “Mi imamo na stranki najmanj deset fasciklov dopisov na POP TV, na Kanal A, na RTV SLO, na Delo, ko smo zahtevali popravke pa jih niso objavili. Delo je na prvi strani objavilo novico “Denar iz Patrie končal pri SDS”. Rabili smo, mislim da, pet let sodnega postopka, da so potem objavili opravičilo nekje na sredi časopisa z majhnimi črkami in so se norčevali iz ustave. Glejte, ustavni okvir je tisti, ki ga moramo spoštovati in ko gre za svobodo izražanja vlada tukaj diktatura tistih, ki so si zagotovili medijske monopole s pomočjo vzporednega mehanizma.”

Kot eno največjih vrzeli v vzgojno-izobraževalnem sistemu je Janez Janša izpostavil pomanjkanje domoljubja: “Smo država, kjer bivši predsednik države ni obesil zastave za državni praznik pa ga ni bilo nič sram, to je na nek način predstavil kot vrednoto ali pa nek liberalni pogled na zadeve. Smo država kjer, če danes vprašamo povprečnega najstnika, kateri je največji državni praznik v Sloveniji, glejte, dobimo odgovore, za katere nas je lahko sram. In tukaj se začne marsikaj, ker če nimaš ti rad lastne domovine, če niti ne veš, da je nastala, če niti ne veš, kdaj smo postali enakopravni z drugimi narodi, če ne poznaš trpljenja prejšnjih rodov, ki so prispevali k temu, da je do tega prišlo, potem živiš v nekem praznem prostoru, kjer tvoje življenje usmerjajo reklame na televiziji in propaganda POP TV.”

V nadaljevanju soočenja je Janez Janša izpostavil bistveni strateški problem Slovenije, in sicer demografijo. “Smo ena najstarejših držav po povprečni starosti prebivalstva, eden najstarejših narodov. To je naš ključen strateški problem in ni ga možno odpraviti čez noč. Pred nekaj dnevi smo odprli vrata Urada za demografijo v Mariboru, simbolično, to je eden od velikih premikov, ki jih je ta koalicija dosegla v tem mandatu, da smo se s tem problemom začeli strateško ukvarjat,” je poudaril.

V zvezi z davkom na nepremičnine je predsednik SDS napovedal odpravo “na tiste nepremičnine, ki so v funkciji ustvarjanja dodane vrednosti, ki jih imajo podjetniki, torej tisti, ki tam nekaj ustvarjajo. Ne vem zakaj bi bila takšna nepremičnina obdavčena.” Dodal je še, da obstaja velik manevrski prostor pri znižanju davkov na podeželju oziroma na demografsko in razvojno ogroženih območjih, zato da se bo prebivalcem izplačalo ostati tam, tam graditi svoje perspektivo in življenje ter enakomerno razvijati Slovenijo.

Ob koncu soočenja je predsednik SDS zagotovil, da bomo v SDS nadaljevali pot, na kateri je Slovenija celota in ne samo Ljubljana: “In tudi zdaj ne smemo pustiti v nedeljo, da bo Ljubljana preglasovala vse ostalo. Zdaj to je naša vizija, Slovenija kot celota, kjer se vsi razvijamo in kjer ima vsak, ne glede na to, ali se rodi v Brkinih, v Suhi krajini, na Goričkem, v Mariboru ali v Ljubljani na začetku enake izhodiščne možnosti za uspeh v življenju, potem bo pa od njega odvisno, kako uspešen bo.”

Celotno soočenje si lahko ogledate tukaj.

Vir: SDS