(Video) Janez Janša: “Obkladanje s fašisti in fašizmom ni posledica epidemije, temveč ima precej daljšo zgodovino. Fašist je bil vsak, ki je nasprotoval partijski diktaturi in nekateri se teh navad tudi v 21. stoletju niso znebili.”

Foto: Zajem zaslona (Nova24TV)

Predsednik vlade Janez Janša je danes pred pristojno komisijo, ki se preučuje morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezno ukrepanje v epidemiji, ki jo vodi Robert Pavšič (LMŠ), predstavil svoj pogled na epidemijo in boj z njo. Žal se nekateri poslanci opozicije tudi v tem primeru niso mogli izogniti omenjanju fašizma in boja proti njem.

Predsednik vlade je pred komisijo pojasnil, da je gospodarstvo zelo pomemben dejavnik v boju z epidemijo in v kolikor se zaduši gospodarstvo, se zaduši vse. Po besedah Janše je tako država za hitro testiranje v letu namenila 100 milijonov evrov. Premier je prepričan tudi, da je pandemija pokazala, da je potrebno zakonsko podlago za takšne situacije primerno urediti. Tako je vlada v vseh desetih protikoronskih paketih poleg ukrepov za blaženje posledic epidemije, sprejemala tudi predloge za ureditev zakonskih podlag, ki omogočajo ukrepanje v takšnih situacijah.

Pred komisijo je Janša povedal tudi, da je Republika Češka v času epidemije Sloveniji posodila zaščitno opremo, rokavice, maske in to v količini, ki jo je pred tem vlada Marjana Šarca donirala Kitajski. Republika Slovaška je po besedah premierja Sloveniji odstopila hitre teste, prav tako pa sta del opreme Sloveniji namenili Madžarska in Poljska. Predsednik vlade je članom komisije povedal, da Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano dela dan in noč, da lahko izvedejo vse teste in to kvalitetno.

Trenutno stanje epidemije je Janez Janša pripisal samo 70-odstotni precepljenosti populacije. Za primerjavo ima Danska višjo stopnjo okuženosti in manjše število oseb v bolnišnicah, ker imajo stopnjo precepljenosti dovolj veliko. Premier je še izpostavil, da na začetku nobena država ni imela dovolj cepiva, sedaj pa je v EU prišlo do presežkov cepiva, kar omogoča cepljenje prav vsem, ki se za to odločijo.

Člane komisije je premier spomnil tudi na dejstvo, da so nevtralne mednarodne institucije Slovenijo uvrstile na drugo mesto po uspehu v boju z epidemijo.

Žal se nekateri poslanci tudi na tem zaslišanju niso mogli izogniti obtožbam s fašizmom, ki pa nima nobene povezave s preiskovalno komisijo in epidemijo. “Obkladanje s fašisti in fašizmom ni posledica epidemije, temveč ima precej daljšo zgodovino. Fašist je bil vsak, ki je nasprotoval partijski diktaturi in nekateri se teh navad tudi v 21. stoletju niso znebili”, je povedal Janez Janša. Ob tem je dodal, da je že leta 1988, ko je bil v celici vojaškega zapora poslušal od glavnega preiskovalca, kako na Kongresnem trgu protestirajo fašisti. Po besedah preiskovalca naj bi bilo teh v Jugoslaviji 8-odstotkov in če vse iztrebijo v državi ne bo bistveno slabše.

Vir: Twitter