Tako predsednik republike Borut Pahor kot premier Janez Janša sta po spominski maši v Kočevskem Rogu izpostavila pomen enotnosti v obdobju osamosvajanja kot koraka na poti k narodni spravi. Predsednik vlade Janša še dodaja, da bomo spravo dosegli v prihodnosti, a kmalu še ne, saj se še vedno najdejo posamezniki, ki grozijo s smrtjo.

Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil dogodke, ko je bilo naročena morija, ki se je zgodila na tem mestu, kjer se je znašel tudi njegov oče. Kot je izpostavil premier, pa je bil odpor proti kateremukoli zlu legitimen. “Zato spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v ali zaradi tega odpora, imajo pravico do imena in spomina, zaslužijo si dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko trajna osnova narodne sprave Slovencev.”

“Druga, povojna generacija, ki jo tukaj na svojevrsten način poosebljava s predsednikom Borutom Pahorjem, je leta 1991 kljub vsem mogočim slabim napovedim in obetom dosegla slovensko državo, ne da bi bila v tem neverjetnem, čudežnem podvigu naroda prelita bratovska kri,” je povedal Janša.

 

Avtorica Sara Kovač, video in več lahko vidite tukaj.