(Video) Jože Možina: “Milana Kučana se ne sme spraševati vprašanj, ki niso v naprej dogovorjena”

Foto: X Igor Pirkovič

Dolgoletni novinar in zgodovinar dr. Jože Možina je za podkast Na tekočem potrdil navedbe mag. Ivana Sivca o odnosu medijev do nekdanjega predsednika Milana Kučana. Kljub temu, da si je za ta izrečena stališča mag. Sivca, novinar Jože Možina prislužil obisk policije, tudi sam deli mnenje, da se Milana Kučana ne sme spraševati vprašanj, katera niso v naprej dogovorjena. Svoje navedbe je dr. Mžina podkrepil s onkretnimi primeri, ki kažejo na takšno prakso.

Kot pojasnjuje novinar je kar dvakrat snemal pogovor za dokumentarno oddajo o Slobodanu Miloševiču, ko je imel za gosta Milana Kučana. Ko bi moral leta 1998 posneti pogovor ekipe zjutraj ni bilo več, zato je šel na dogodek kar urednik Vlado Krejač, ki pa je bil ideloško popolnoma na levi strani politike. Ob vrnitvi nazaj je po besedah dr. možine zaigral, da sploh ni želel iti na to snemanje.

Po besedah Jožeta Možine, namreč tudi takratna oblast z Milanom Kučanom ni prenesla, da bi na snemanje prišel mlad novinar z dodatnimi vprašanji. Za dokumentarni filem so namreč za Milana Kučana morala biti vprašanja postavljena vnaprej. Enaka praksa z vnaprej postavljenimi vprašanji se je zgodila leta 2000, ko je nastajal dokumentarec Domovina in država. Sam je namreč uredniku pokazal scenari, namenjen samo njemu, ko je še isto popoldne prejel klic Janka Pleterskega, ki je kot oseba iz urada prdsednika Kučana razpolagal s tem scenarijem.