Vodja poslanske skupine Nova Slovenija Jožef Horvat je na današnji seji Komisije za nadzor javnih financ vidno razburjen pozval k prekinitvi seje ali pa k odstranitvi poslanca Mihe Kordiša s pomočjo policije. “Če bi pravna država delovala, bi Miha Kordiš dobil že najmanj 30 tožb,” je dal vedeti. Razlog za to reakcijo se skriva v izpadu za katerega je poskrbel poslanec radikalne Levice Kordiš. Ta je namreč, povsem brez kakršnih koli dokazov vneto poudarjal, kako zanj nabava preko posrednikov predstavlja organizirani kriminal, vpletene v izvedbo pa je označil za kriminalce. “Za seznam kriminalcev, lahko pogledate seznam ministrov v tej vladi in njihovih najvišjih nameščencev.”

Glede na to, da se je na dnevnem redu znašla debata glede postopka nabave zaščitnih mask med Zavodom RS za blagovne rezerve in podjetjem Acron d. o. o., je bilo mogoče slišati postopkovne predloge k zaprtju seje za javnost, saj lahko debata negativno vpliva na poslovanje podjetij o katerih se bo govorilo. Pojavlja se namreč tudi vprašanje, kdo bi v primeru drugega vala, sploh še želel sodelovati v poslih z državo. S tem pa se Kordiš nikakor ni strinjal in je v znak protesta zatrdil: “Po zadnjih treh postopkovnih intervencijah je jasno, da želi koalicijska vrsta, prakso vojnega dobičkarstva pomesti pod preprogo in zaščititi kriminal oblasti, pa seveda s strankami povezane dobavitelje, ki so se jim izstavljale provizije. Predsedujoči, moj predlog je, da kategorično zavrnete pobude po tem, da se seja za javnost zapre.”

Kordiš se pri blatenju koalicije tukaj ni ustavil in je v nadaljevanju izpostavil prepričanje, da je mogoče seznam kriminalcev dobiti s pregledom seznama ministrov v tej vladi in njihovih najvišjih nameščencev. Pojasnil je tudi, da: “Vojno dobičkarstvo predstavlja odločitev za nabavo zaščitne opreme preko posrednikov, namesto neposredno in nato izvedba te prakse z visokimi provizijami, kot smo lahko tudi v medijih brali. Govorim konkretno o tem, da politično odločitev in kasnejšo prakso za nabavo preko posrednikov, označujem za organizirani kriminal. Vpletene v izvedbo pa kot kriminalce. To je moja politična sodba, ki je tudi utemeljena.”

 

Avtorica Hana Murn, video in več lahko vidite tukaj.