(Video) Kaj skriva Branimir Štrukelj s sindikalnimi somišljeniki? Včeraj zaradi prenosa zavrnil pogajanja z ministrico dr. Simono Kustec!

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Včeraj bi se morali predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije udeležiti pogajanj z ministrico dr. Simono Kustec. Kot razlog so navedli nestrinjanje s prenosom srečanja, pri katerem je vztrajalo ministrstvo. “Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste,” so zapisali sindikalisti, ki so pozvali, naj se prenos pogovora odpove.

Ministrica oziroma ministrstvo je pri neposrednem prenosu pogajanj vztrajalo, ker v širši javnosti vlada velik interes ter same transparentnosti pogajanj. Zanimivo je dejstvo, da je prenos preko Facebook profila ministrstva predstavnike obeh omenjenih sindikatov zmotilo do te mere, da se pogajanj niso želeli udeležiti.

Ministrica je prepričana, da je del obeh omenjenih sindikatov v času njenega ministrovanja manipuliral z dejstvi, zato je upala, da se bodo srečali za mizo in predstavili vsak svoje stališče, na podlagi katerih bodo lahko našli skupne rešitve. Zaradi tega je ministrica izrazila razočaranje da se sindikati niso bili pripravljeni pogovarjati, vendar hkrati zadovoljna, če je bil njihov namen samo manipuliranje in poniževanje. “Kar se tiče širšega odprtega vprašanja plač in pa nesorazmerja – to absolutno drži, to je rezultat več desetletij trajajočega stanja, ki se ni ustrezno naslavljajo in urejalo ter je rezultiralo v še večjih krivicah in plačnih nesorazmerjih, ki jih je treba tudi javno skomunicirati in prikazati,” je dejala ministrica.

Javni prenos je zmotil tudi predstavnika Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) in Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze (NSDLU). na drugi strani pa so bili za pogovor zainteresirani v Sindikatu direktorjev in ravnateljev. Takšne poteze je komentiral tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija Sindikati so očitno proti transparentnemu delovanju. Ni jasno, kaj želijo prikrivati pred svojimi člani in celotno javnostjo. Šolsko ministrstvo napovedalo video prenos pogovorov s sindikati, ti pozivajo k odpovedi prenosa.

Vir: Nova24TV