(Video) Ko se ministrica Vrečko spozabi in kar javno pove kako bo ministrstvo interpretiralo imenovanje novega Sveta RTV

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Andrej Hoivik)

V želji po pričevanju kako pomemben je RTV Slovenija za domnevno neodvisno novinarstvo ter kako si Golobova vlada domnevno prizadeva depolitizirati omenjeni medij, je kulturna ministrica priznala že kar nekaj zadev, ki kažejo ravno obratno. Če je pred časom celo v državnem zboru izjavila, da je plačevanje RTV prispevka zapisan v Ustavo RS, je sedaj hote ali nehote priznala, da bo kulturno ministrstvo imelo odločilno vlogo pri imenovanju novega Sveta RTV.

Pred nekaj dnevi je namreč dr. Peter Gregorčič s sopodpisniki vložil ustavno presojo novega Zakona o RTV Slovenija, ki ga je sprejela vlada Roberta Goloba. Tako dr. Gregorčič kot mnogi drugi so že pred referendumom in v času referendumske kampanje opozarjali, da Golobovi vladi s spremembo zakonodaje ni cilj depolitizacija RTV kot trdijo ampak zamenjava trenutnega vodstva.

Da gre pri odpoklicu vodstva omenjene medijske hiše za neustavno zadevo sta na novinarski konferenci opozorila tako dr. Peter Gregorčič kot prof. dr. Matej Avbelj. Ob vložitvi ustavne pobude so na N1 soočili mnenja tako dr. Petra Gregorčiča kot ministrice Aste Vrečko. Pri pojasnjevanju novega zakona se je ministrica hote ali nehote zagovorila, da bo kulturno ministrstvo pomagalo pri interpretaciji postopka imenovanja novega Sveta RTV Slovenija.

Glede na njeno izjavo jo je dr. Gregorčič opozoril, če ni ravno to tisto, kar so predlagatelji zakona ves čas zagovarjali da se ne sme dogajati. Vpliv politike na RTV Slovenija? Ministrica je v izogibanju navedla, da jo je dr. Gregorčič napačno razumel in naj bi ministrstvo samo pomagalo pri interpretaciji zakona.

Vir: Twitter