(Video) KUL odreka višje plače zaposlenim, kljub podpori gospodarstva noveli zakona o dohodnini!

Foto: Twitter (Demokracija)

Poslanci so danes v nadaljevanju oktobrske seje obravnavali tudi predlog novele zakona o dohodnini. Po navedbah vlade bi takšna ureditev zaposlenim ob nespremenjeni bruto plači prinesla višje neto dohodke. Predlagane spremembe med drugimi podpirajo na Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Vlada je v parlamentarni postopek novelo zakona poslala v začetku maja in takrat je finančni minister mag. Andrej Šircelj napovedal postopno zviševanje splošne olajšave z današnjih 3500 evrov na 7500 evrov. Tako bi leta 2025, ko bi dosegli ciljno raven, to za zaposlenega s povprečno slovensko plačo pomenilo 1000 evrov letnega prihranka.

Vendar, kot je že v navadi tudi tokrat kljub dobrim predlogom, spremembam nasprotujejo v levi opoziciji, ker je novelo pač pripravila vlada. Po mnenju LMŠ naj bi takšne spremembe povzročile nepopravljive posledice za javne finance in državo v celoti. Po navedbah Marka Bandellija SAB si vsi v Državnem zboru želijo dati ljudem nekaj več, a bi takšna sprememba po njegovo povečala javni dolg in še dodatno zadolžila vsakega državljana. Po navedbah Bandellija naj bi prvič v zgodovini dvigu plač nasprotovali tako nekateri sindikati, kot ljudje.

Luka Mesec Levica nasprotuje predvsem znižanju davčne stopnje v petem dohodninskem razredu iz 50 % na 45 % in neobdavčenju božičnice za direktorje. Gregorju Židanu se takšne poteze zdijo razmetavanje z denarjem in meni, da  sedaj ne zdi pravi čas za takšna dejanja, ker so neposredni stroški pandemije stali 4,4 milijarde evrov in je po njegovem ta denar izposojen.

Na drugi strani pa predlagane spremembe poleg poslancev SDS, NSi, SMC in SNS podpirajo tudi na Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. “Iz uvodnega dela predlogov ZDDPO-2S in ZDoh-2AB lahko razberemo, da sta predloga med drugim pripravljena z namenom pomoči gospodarstvu in prebivalstvu pri okrevanju po pandemiji COVID-19 ter z namenom njune administrativne razbremenitve. To pomeni, da bodo predlagane spremembe in dopolnitve ZDDPO-2S in ZDoh-2AB pomembno prispevale k hitrejšemu okrevanju in rasti slovenskega gospodarstva kot tudi k zadržanju kompetentnega kadra na slovenskem trgu dela,” so zapisali.

Celoten članek je dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV