Ni vprašanje, ali bomo obvladali epidemijo, ker jo bomo. Vprašanje je, kakšno ceno bomo za to plačali, je opomnil Janez Janša v oddaji Pogovor s predsednikom vlade. Opozoril je tudi, da noben odlok ne bo ustavil virusa, le odgovorno obnašanje vseh, vsaj 99 odstotkov ljudi. Če pa so v manjšini preostalega procenta mnenjski voditelji in del medijev, lahko le povečujemo kapacitete in molimo, da bo cepivo dostopno čim prej. “Ne rabimo diktature, rabimo zdravo pamet in solidarnost. Zato apel na vse, ki ne prenesejo naše vlade: počakajte nekaj tednov, nekaj mesecev, protestirajte potem, zbirajte se, rišite plakate, kričite smrt Janši in janšizmu, ne rušite pa teh naporov, da se zaustavi virus. Ker zaradi tega rušenja umirajo ljudje. Ruši se nam zdravstveni sistem zaradi česar so še potem dodatne žrtve in dodatna škoda. Nekaj osnovne solidarnosti verjamem, da obstaja v vsakem človeku in zdaj je čas, da pride na dan,” je pozval premier.

Drugi val je pokazal svoje zobe, včeraj je bilo 1275 bolnikov na navadnih oddelkih, 208 bolnikov na intenzivni negi in na žalost tudi rekordnih 45 smrti. Ali je virus pod kontrolo ali bo zdravstveni sistem zdržal, je na začetku oddaje Pogovor s predsednikom vlade Janeza Janšo vprašal voditelj. “Molim za to da bo, nikjer na svetu ni pod kontrolo, to bo šele, ko bo cepivo delovalo, obeti so sicer dobri,” je odgovoril Janša in pohvalil naš zdravstveni sistem, ki kolikor so ga dolga leta rušili, vseeno dela čudeže. Marca je bilo na voljo 120 postelj za bolnike s covidom, 19 postelj na intenzivnem oddelku, kapacitete pa so sedaj podeseterjene, je povedal. “Če bi mi aprila rekli, da je zdravstvo sposobno zagotoviti desetkrat več kapacitet, mu ne bi verjel,” je priznal predsednik vlade in nadaljeval: “Veliko se je naredilo, več kot sem jaz verjel, da se da.” Seveda pa se ne da se čez noč odpravit birokratskih ovir, ne moremo jim zagotoviti petkrat večje plače, da se bodo vrnili iz Dubaja ali pa iz Avstrije, kamor so odšli, ker doma ni bilo pogojev, je ob tem pojasnil in dodal, da stvari rešujejo z interventnimi ukrepi. Uspeli so v rekordnem času usposobiti prostore v UKC-ju, ki so samevali štirinajst let, tako da bo na voljo čez sto postelj, da se razbremeni bolnišnice, ki pokajo po šivih.

O prevzemu vlade ste prejeli prazna skladišča, zaščitne opreme, ventilatorjev ni bilo, levica pa pravi, da vlada čez poletje ni nič naredila in se ni pripravila, nekateri so se celo norčevali, ko ste napovedovali drugi val epidemije, je nakazal smer pogovora voditelj Aleksander Rant. “Ko smo se pripravljali na drugi val, rdečo fazo in drastične ukrepe sproži številka tristo obolelih, zdaj jih imamo skoraj petkrat toliko in še vedno lahko narašča, ukrepi ki so začeli veljati včeraj, bodo pokazali rezultate šele konec naslednjega tedna. Do takrat bo resno. Apeliram na vse, da se držimo ukrepov, nobena vlada, noben ukrep ne more zaustaviti virusa, le naša solidarnost in razumnost,” je pozval javnost premier. Pojasnil je tudi, da ni dovolj, da 90 odstotkov ljudi upošteva ukrepe, 10 odstotkov je namreč veliko, to je 200 tisoč ljudi, ki ravna neodgovorno. “Če tukaj ne bo zavesti, da ne gre za vlado, ne gre za opozicijo, ne gre za politiko, gre za zdravje vsakega izmed nas in še posebej tistih, ki so najbolj ranljivi, bomo še dolgo v drugem valu.

Avtorica Sara Bertoncelj, video in več lahko vidite tukaj.