Potem, ko je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti zapustil torkovo sejo odbora za kulturo, so nanj pričeli padati očitki. Simoniti je za Nova24TV povedal, da je koalicija obstruirala sejo pod vodstvom predsednice komisije. “Pričakoval sem, da bo predsednica odbora Tomićeva podala sklep, da je seja nesklepčna in potem ko seja postane nesklepčna, minister ni več obligiran, da ostane na seji,” pojasnjuje Simoniti. V nadaljevanju je pojasnil, da je kljub nesklepčni seji nadaljevala s sejo in mu ni pustila do besede, zato je protestno sejo tudi zapustil. Zavrnil je očitke o namernem podaljševanju vlog in zavračanju statusa samozaposlenih v kulturi. “Prišlo je namreč do tega, da se prej išče neko socialno podporo, kot pa tisto, za kar je taka odločba namenjena. Človek, ki za to zaprosi, mora namreč to opravičiti s svojim večletnim odličnim delovanjem in zato seveda dobi tudi to pravico,” pojasnjuje zakaj so bile določene odločbe zavrnjene. Medtem ko se država ukvarja z nekaterimi posamezniki, Simoniti poudarja, da je ministrstvo zagotovilo vsa sredstva iz proračuna, poleg tega pa skozi PKP kulturnikom omogočila temeljni dohodek. V naslednjem letu imajo za kulturo planiran največji proračun v zgodovini samostojne Slovenije.

V torek je potekala seja na odboru za kulturo v državnem zboru. Na njej je bil prisoten tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Mnenja so se na temo samozaposlenih v kulturi in plačevanja njihovih prispevkov kresala. Beseda je v drugem delu nanesla tudi na zloglasnega raperja Zlatana Čordića, ki ga je ministrstvo nedavno izbrisalo iz evidence, saj so ugotovili, da pogojev za samozaposlenega v kulturi ne izpolnjuje. Opozicija je prepričana, da tako rešitev lahko sprejme samo sodišče.

 

Simonitiju so očitali tudi to, da je samozaposlene brisal na lastno pest, mimo mnenja strokovne komisije. Minister Simoniti je sredi seje odšel domov, medtem ko so koalicijski poslanci nadaljevanje seje obstruirali. Sejo odbora je zapustil po tem, ko je celotna koalicija obstruirala sejo in dala jasno vedeti, da odhaja iz seje. “Pričakoval sem, da bo gospa predsednica odbora Violeta Tomić podala sklep, da je seja nesklepčna in potem ko seja postane nesklepčna, minister ni več obligiran, da ostane na seji,” pojasnjuje Simoniti.

Avtorica Sara Rančigaj, video in več lahko vidite tukaj.