Medtem, ko se policisti ukvarjajo s sledenjem članov Šiškove varde in vaške straže, se migranti prosto sprehajajo po slovenskih gozdovih. Posnetek, ki se je znašel na družabnih omrežjih namreč nazorno kaže, kako se migranti, ogrnjeni preko ramen, sprehajajo po zasneženih gozdnih poteh. V ozadju je mogoče slišati komentar, kako naj bi bilo v Sloveniji tako hladno kot v Sibiriji. 

Glede na to, da migranti načeloma prihajajo iz območij, ki so temperaturno gledano precej bolj prijetna za bivanje, niti ne čudi toliko, da jim temperature niso po godu. A vendarle jih obenem nihče ne prosi, da pridejo v Evropo. Očitno pa je, da se migranti dobro zavedajo, da naša vlada do migracij nima ostrih stališč, zato to izkoriščajo in nezakonito prehajajo v državo.

Tekom vikenda smo lahko videli, da migranti na poti do Slovenije brez sramu snemajo video bloge, s čimer dajejo vedeti, da so pravzaprav turisti. Režanje in sledenje navodilom na telefonih kažejo, da je sistem nezakonitega prehajanja odlično zamišljen. Ker pa vlada Marjana Šarca ne naredi nič v smeri varovanja državne meje, ne čudi, da nezakonitim prehodom ni videti konca. Šarec pač meni, da varnostno grožnjo predstavljajo slovenski državljani, ne pa migranti.

 

Avtorica Hana Murn, videoposnetek in več je dosegljivo tukaj.