Na družabnih omrežjih se je oglasil tudi nekdanji prvak Socialnih demokratov Dejan Židan. Židan je ljudi pozval, naj ne zaupajo covid zarotnikom in opozoril, da gre za resno bolezen,. V nadaljevanju je vse zaprosil, naj delujejo skrbno, saj so bolnišnice polne, naši sodržavljani pa umirajo. Židan tako poudarja, da bomo premagali epidemijo hitreje le skupaj in poziva k enotnosti: “Dragi prijatelji, drage prijateljice, tudi sedanjo nesrečo bomo premagali, če pa bomo delovali skupaj in skrbno, pa bomo zmagali prej in posledice bodo manj hude.” Gre za izjemno gesto s strani poslanca SD. Optimistično je misliti, da bodo njegovemu vzoru sledili tudi ostali.

Predstavniki opozicije se do sedaj niso ravno izkazali z zgledom pri spoštovanju preventivnih zdravstvenih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19. Veliko bolj so trenutne razmere izkoriščali za politični boj, ki pa v tem trenutku ni na mestu. Boj z epidemijo je namreč boj vseh nas. Velik korak naprej je storil nekdanji predsednik SD in aktualni poslanec Dejan Židan.

Ravnajmo skrajno skrbno
“Pozivam vas, da ne verjamete tistim, ki govorijo, da je Covid-19 navadna gripa. Je resna epidemija, je resna bolezen. Zato so slovenske bolnišnice polne in zato tudi v tem trenutku umirajo tudi naši sodržavljani, umirajo tudi naši prijatelji, mogoče tudi naši sorodniki. Zato je potrebno maksimalno skrbno delovati,”
je dejal Dejan Židan v izjavi na družabnih omrežjih.

V nadaljevanju pravi, da se zaveda, da določen del ne zaupa trenutni vladi, a poziva, da to ne sme biti razlog, da ne delujemo maksimalno skrbno. Pravi, da smo dolžni uporabljati maske, tam kjer je potrebno, vzdrževati fizično distanco, razkuževati in prisluhniti ter upoštevati priporočila stroke in odločitve tistih organov, ki odločitve sprejemajo. Sam je mnenja, da bomo, ne glede na situacijo, to krizo hitreje premagali le združeni skupaj. “Dragi prijatelji, drage prijateljice, tudi sedanjo nesrečo bomo premagali, če pa bomo delovali skupaj, skrbno pa bomo zmagali prej in posledice bodo manj hude,” je še dejal na koncu.

Židanov pristop naletel na odobravanje javnosti
Tomaž Štih
meni, da je Židanovo dejanje pohvale vredno, saj razmišlja konstruktivno in epidemijo izvzema iz vsakodnevnega političnega boja. “Nenavadno dolgo smo čakali na odziv in na koncu je prišel od bivšega predsednika stranke. Ampak, vseeno je pohvalno, da se razmišlja konstruktivno in se zdravstvene ukrepe izvzame iz dnevno političnega boja. Še vedno ostane dosti drugega o čemur se da kregati,” je zapisal Štih.

 

Tudi nekdanji notranji minister in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak je omenjeno gesto pohvalil, kljub temu, da je Židan v drugi sapi popolnoma skritiziral vlado. “Tako pa ja pravo svarilo pred COVID19 ….pohvalno,” je zapisal Gorenak. Na koncu je najbolj pomembno to, da tudi na levi strani v tej krizi pozovejo k enotnosti.

Avtorica Sara Rančigaj, članek je bil prvotno objavljen tukaj.