[Video] Ni šlo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot sta Levica in LMŠ populistično predstavila, ampak bi ljudje namesto prostovoljno 35 evrov plačevala obvezno 32 evrov

Foto: DZ RS

Državni zbor je v sredo ob koncu januarske redne seje z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ni dobila niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu podporo sprva napovedovale. SD je sicer skušala uvesti solidarnostno lestvico. Velja poudariti, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo tudi pri Vzajemni in Triglavu, ki sta v državni lasti. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni zgolj preoblikovanje v obvezen pavšal, kot je še v oddaji Tema dneva povedala poslanka Jelka Godec, bi bolniki zdravstveno zavarovanje plačevali kar trikrat, nato pa bi morali zaradi čakalnih vrst oditi k zasebniku, kjer bi storitve plačali iz lastnega žepa!

Državni zbor je v sredo ob koncu januarske redne seje z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale. V skladu z napovedmi so novelo podprli v LMŠ, SD in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo, sta poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. V SNS, SMC, SDS, NSi in DeSUS so se držali napovedi ter glasovali proti. Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, na glasovanju ni bil prisoten. Parlamentarno obravnavo novele so vseskozi spremljala opozorila o finančni nevzdržnosti, nenazadnje tudi ministra za finance Andreja Bertonclja. Nasprotoval je predlogu proračunske varovalke, ki bi bila po višini in časovno neomejena. Bertoncelj je nato v ponedeljek odstopil s položaja finančnega ministra, kot je navedel, iz strokovnih razlogov, sledil pa je še odstop predsednika vlade Marjana Šarca.

Poslanci zavrnili tudi vsa vložena dopolnila
Poslanci so zavrnili tudi vsa vložena dopolnila. Med njimi je bilo tudi dopolnilo LMŠ, ki je po opozorilih o finančni nevzdržnosti zakonske rešitve sledila predlogu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pred današnjo tretjo obravnavo vložila dopolnilo za dvig obveznega pavšalnega prispevka z 29 na 32 evrov mesečno. Za dopolnilo je glasovalo 34 poslancev, proti pa 50. Potem ko je DZ v drugi obravnavi umaknil varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril državni proračun, so v LMŠ v tretji obravnavi želeli tako določilo vrniti. S predlogom dopolnila niso uspeli, saj je proti glasovalo 50 poslancev, podprlo ga je 33.

Avtor Rok Krajnc, video in več si lahko ogledate tukaj.