(Video) Predsednik SDS Janez Janša: Vedno smo pripravljeni sodelovati za skupno dobro Slovenije

Foto: SDS

Predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša je danes po večini preštetih glasovnic v Cankarjevem domu dal izjavo za medije, kjer je dejal, da so rezultati volitev v Državni zbor leta 2022 približno jasni. “Zahvaljujem se volivkam in volivcem, ki so glasovali za SDS, zahvaljujem se našim ekipam, ki so garale v teh tednih volilne kampanje, še posebej obema volilnim štaboma v mojih volilnih okrajih in mojim koalicijskim partnerjem, kjer smo poleg tega, da smo opravili vse uradno delo, v kampanji tudi sodelovali. Rezultati so, kakršni so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu,” je uvodoma dejal Janez Janša.

“Razmerja so bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo in prikazovalo. Deset tisoč glasov bi to lahko spremenilo. Žal mi je, da vse stranke, ki so tako ali drugače sodelovale v koaliciji, niso nastopile skupaj, rezultat bi bil lahko drugačen,” je nadaljeval predsednik in dodal, da rezultat je, kakršen je. “Daje sliko velike volilne udeležbe, ki jo pozdravljamo in želeli bi si, da bi na vseh volitvah v Sloveniji bila tako visoka volilna udeležba, tudi na lokalnih in predsedniških volitvah, ki nas še čakajo,” je poudaril predsednik SDS. Dodal je tudi, da so pred novo vlado številni izzivi, a so bili postavljeni trdni temelji, na katerih je možno dokaj mirno pluti naprej in se izogibati čerem, ki so znane.

“Slovenska demokratska stranka je bila dobri dve leti nazaj pred dilemo, potem ko je prejšnja koalicija vrgla puško v koruzo in dostopila, ali naj gre na predčasne volitve, kjer bi verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa se žrtvuje, poveže različno misleče in sestavi koalicijo, ki se lahko spopade z epidemijo, ki je bila razglašena dan prej. Od takrat naprej smo bili trd boj, z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, a niso bili toplo pozdravljeni v slovenskih medijih,” je povedal predsednik SDS Janez Janša.

“Kar se tiče rezultata SDS, če bo ostalo pri tem številu mandatov, smo izenačili najboljši rezultat stranke v zgodovini, bistveno smo povečali število volilnih glasov, zmagali smo v številnih okrajih, kjer doslej še nikoli nismo in v zvezi s tem zahvala vsem, ki so za te rezultate garali,” je dejal predsednik SDS. Program SDS v naših načelih, ta rezultat ne spreminja ničesar. “Mi smo vedno pripravljeni sodelovati za skupno dobro Slovenije, ne glede, ali smo v vladi ali opoziciji. In nikoli ne bomo ravnali kot opozicija, ko se je Slovenija borila z epidemijo, in smo doživeli vse drugo kot podpro in sodelovanje. Če bomo v opoziciji, bomo ravnali državotvorno,” je zaključil predsednik SDS Janez Janša.

“Te volitve jemljem kot naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo, saj so jo pometli iz parlamenta. SDS ni nastopala s taktiko lijaka, da bi srkala vse glasove, ki bi bili naklonjeni koaliciji, nastopili smo kot ekipa in kljub temu povečali število mandatov iz dosedanjega mandata,” je povedal predsednik SDS.

Na vprašanje o tem, kaj so pomenili tviti o ruskem vmešavanju, je predsednik SDS Janez Janša dejal, da je z njimi pojasnjeval zaskrbljenost nekaterih v tujini, ki so spremljali dogajanje v Sloveniji, napade na vlado in nanj osebno, “ker smo obiskali Kijev, ne pa Moskvo, ker smo pomagali Ukrajini, a to je main stream evropske in svetovne politike danes.” “Zamisliti se morajo tisti, ki so temu nasprotovali, ne pa mi. V Evropi vlada zaskrbljenost zaradi nekaterih proruskih orientacij v delu politik v državah članicah in mi smo to pojasnjevali,” je povedal predsednik SDS. Po njegovih beseda je, kar se tiče Slovenije, zaskrbljenost upravičena, saj po Sloveniji hodijo in volitve komentirajo tisti, ki imajo na prsih krvave Putinove medalje in jih ne vračajo.

“SDS je po teh volitvah močnejša v parlamentu, dosegli smo dobre rezultate tudi tam, kjer jih doslej še nikoli nismo in kot bistveno močnejša stranka gremo v nov mandat,” je dejal predsednik SDS. Glede vprašanj kdo bo sestavil vlado in kdo bo vladal, pa je predsednik SDS dejal, da smo doživeli že marsikaj. “Smo že izgubili volitve, pa smo sestavili vlado, prav tako smo zmagali na volitvah, pa nismo sestavili vlade, temveč so jo sestavili drugi, ki so vrgli puško v koruzo, pa smo mi morali reševati državo,” je povedal predsednik SDS. “Enostavno je financirati in obesiti plakate, imeti podporo vseh medijev, civilne družbe, in doseči rezultat, potem pa pridejo izzivi, trdo delo in tam naenkrat vse to ne pomaga,” je ob tem dejal. “Kdorkoli bo sestavljal vlado, če bo to gospod Golob, upam, da bo, čeprav nekateri izražajo dvome, upam, da bo uspešen, da sestavi trdno vlado, da sestavi ekipo, ki bo delala za celo Slovenijo in mi smo pri tem popravljeni pomagati,” je dejal predsednik SDS. Prav tako je poudaril, da “ko smo mi sestavljali vlado, smo opoziciji ponujali partnerstvo za razvoj, sodelovanje pri pripravi sistemskih rešitev in če bomo mi v opoziciji in nam bo to kdo ponudil, bomo to z veseljem sprejeli.” “Kar se tiče odstopov, je pred nami vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pa polovico, tako da bomo še malo počakali,” je glede morebitnega odstopa dejal predsednik SDS.

“Kar se tiče zasluženosti teh mandatov, le-teh nismo dobili zaradi drugih strank, ampak zaradi našega garanja zadnji dve leti in nekaj deset-tisoč glasov več, ki smo jih dobili na teh volitvah kot na prejšnjih,” je zaključil predsednik SDS.

Vir: SDS