[Video] Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik: Pozdravljam predlog, kjer bi bilo tistim upokojencem, ki so še sposobni delati, dovoljeno delati in si s tem izboljšati gmotni položaj

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik (Foto: Nova24TV)

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik meni, da je za upokojence bolje poskrbljeno kot je bilo v preteklosti. V času epidemije, pravi, da so bili upokojenci postavljeni na stranski tir, ko so lahko v trgovino hodili le ob določenih urah. Največjo pomanjkljivost pa sicer trenutno vidi v tem, da marsikdo od starejših ne živi v primernih razmerah. Meni, da je zdravstvo naredilo veliko, saj poudarja, da se je povprečna življenjska doba podaljšala kar za sedem let. Želi si, da bi država zgradila še dodatne domove za starejše, in da bo sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi. Predlog zakona, kjer bi bilo dovoljeno upokojencem še naprej delati podpira, saj meni, da bi tako lahko starejši tako živeli v večji blaginji. 

Mednarodni dan starejših je 1. oktober in je letos v ospredje postavil njihove težave zaradi pandemije koronavirusa. V Sloveniji so ga pospremila opozorila, da morajo biti ukrepi, ki se sprejemajo zaradi nove bolezni sorazmerni, starejši pa morajo biti vključeni v odločanje o njihovih pravicah in načinu življenja. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel vodstvo Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki obeležuje 20. obletnico obstoja, predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa predstavnike Zveze društev upokojencev Slovenije.

Praktično dvajset odstotkov prebivalstva predstavljajo starejši nad 65 let. Občasno imamo občutek, da je ta starostna skupina postavljena na stranski tir. “Tu je bilo v zadnjem času veliko pripomb glede na možnosti prihoda v trgovino, tudi sedaj, ko govorijo, da se bomo lahko z avtobusi in z vlaki lahko vozili le ob določenem času, pa tudi druge stvari,” je povedal predsednik zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Težave pa so tudi zaradi zdravstva, sociale in bivalnega standarda. “Na bivalni standard smo včasih kar pozabili. Ljudje živijo v različnih stanovanjih, ki niso primerna za starejše, nimajo prirejenih stavbišč za starejše in mislimo, da sta prejšnja in zdajšnja vlada povzročili, da se ta gmotni položaj upokojencev izboljšuje,” je še poudaril Sušnik in dodal, da sta to pokazala tudi zadnja 2-odsotna uskladitev pokojnin in prejem kriznega dodatka.

 

Premikati se je začelo v smeri izgradnje domov za ostarele
Zdravstvo je naredilo veliko na področju podaljševanja življenjske dobe. “Zdravstvo ni tako kritično kot ga vsi ocenjujejo. Zdravstvo je še zmeraj na nekem nivoju. Posameznikov, ki ga kritizirajo pa je sedaj od 10 do 15 odstotkov,” je obrazložil Sušnik. Hkrati si prizadevajo, da starejši ob pokoju ostanejo aktivni, zato jih spodbujajo da se včlanijo v društva, ki jih je v Sloveniji 505. Upokojenci se lahko ukvarjajo s športom, slikarstvom, petjem, folkloro in s tem krepijo umsko in fizično sposobnost. “Z namenom, da potrebuje čim manj k zdravniku in poje čim manj zdravil,” je še obrazložil.

Sušnik meni, da bi morali tudi na temo gradnje domov za starejše nekaj storiti. “Veseli smo, da se bosta dva domova dogradila, pet pa se jih bo na novo zgradilo. To je prvi premik za vse tiste ljudi, ki ne morejo doma ostati. Cilj v Zvezi upokojencev imamo ta, da čim več ljudi ostane doma, v domači oskrbi, če je le to mogoče,” je še povedal in izrazil upanje, da si bodo lahko pomagali tudi s pomočjo prostovoljcev.

Podpira predlog zakona kjer bi bilo aktivnim upokojencem dovoljeno delati
Pozdravlja predlog, kjer bi bilo tistim upokojencem, ki so še sposobni delati in so delovno aktivni, dovoljeno delati in si s tem izboljšati gmotni položaj. “Ljudje sedaj živimo dlje, pa tudi zdravstveni položaj večine upokojencev je boljši kot je bilo pred mnogimi leti nazaj,” je še pojasnil in izrazil zavedanje, da bo slej ko prej prišla na plan pokojninska reforma po kateri bo potrebno delati dlje.

Avtorica Sara Kovač, video lahko vidite tukaj, kjer je bil članek prvotno objavljen.