(Video) Premier Janez Janša na slavnostni prireditvi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije izrazil zahvalo za razumevanje in pomoč pri pripravi protikoronskih ukrepov s strani gospodarstva

Predsednik vlade Janez Janša slavnostni govornik na slovesni prireditvi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. (Avtor: Kabinet predsednika vlade)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil slovesne prireditve Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na kateri je bil slavnostni govornik. Na slovesnosti je predsednik vlade podelil priznanja obrtnik leta in podjetnik leta za leti 2020 in 2021 ter najstarejši obrtnik leta 2020.

Predsednik vlade je v slavnostnem govoru spregovoril o pandemiji, o tem, da so za gospodarstvo težki časi, ki pa smo jih glede na rezultate dobro prebrodili. “Gospodarska rast v lanskem letu, ki ste jo dosegli predvsem vi, je bila realno več kot 8 %. Nominalno, če upoštevamo inflacijo, pa skoraj 11 %. Padec iz epidemije smo nadoknadili že junija lani, imamo realno rast in najvišjo zaposlenost v naši zgodovini.”

V govoru je spomnil, da so v času pandemije prav na Brdu potekala srečanja s predstavniki gospodarstva. “Še enkrat hvala vsem za potrpežljivost in vse predloge. Veliko predlogov v protikoronskih zakonskih paketih je prišlo iz vaše strani. Ukrepali smo pravočasno in učinkovito, kar se kaže v gospodarskih rezultatih.” Predsednik vlade je v govoru dejal, da je obrtništvo, podjetništvo in gospodarstvo osnova vsega, da pa je za normalno delovanje države potreben tudi javni sektor, ki mora zagotavljati učinkovite in prijazne javne storitve, ki niso predrage. Poudaril je, da je med gospodarstvom in javnim sektorjem potrebno ravnovesje, da pa, če nič ne ustvariš, ne moreš ničesar deliti in nameniti za storitve. “Edino to, da ustvarjamo, da imamo gospodarsko rast, je realna osnova blaginji, ki je trajna.”

Predsednik vlade je v govoru spomnil na vojno v Ukrajini, ki je spremenila vse. “Svet se je 24. februarja dejansko spremenil, bolj kot smo se tega takrat zavedali in bolj kot se danes tega večina zaveda. V naravi človeka je, da verjame v dobro in se težko sprijazni s tem, da se bo zgodilo nekaj hudega, zato smo na takšne trenutke slabo pripravljeni.” Ob tem je dejal, da se je sedaj reagiralo, da se zahodni svet ob vojni v Ukrajini izkazal za bolj povezanega in enotnega, kot je izgledalo pred tem.

V govoru je spomnil tudi na vladne obiske slovenskih regij. “Vlada je v tem okviru obiskala veliko slovenskih podjetij. Zelo velik problem pri mnogih dejavnostih je visoka cena elektrike. Za mnoge je nerazumljivo, da se je cena tako dvignila, glede na to, da je Slovenija v velikem delu samooskrbna, kar se tiče električne energije.” Ob tem je opozoril, da je Slovenija del evropskega energetskega trga, na katerem veljajo določena pravila. Določena je bila formula, po kateri je cena plina glavni faktor, ki določa tudi ceno električne energije. “Slovenija je že v času predsedovanja Svetu EU v lanskem letu vztrajala, da se začnejo postopki za spremembo te formule.” Evropska komisija sprva ni popuščala, prejšnji teden pa je dobila enotno naročilo Evropskega sveta, da pripravi spremenjeno formulo, ki naj se uveljavi najkasneje v maju.

Predsednik vlade je v govoru spomnil tudi na vladni obisk v Izraelu, ki je tretja najbolj inovativna država na svetu. “Slovenija po inovativnosti ni slaba, nismo pa odlični, v vrhu.” Razlika med Slovenijo in Izraelom po inovativnosti in podjetniški miselnosti je po mnenju predsednika izraelske agencije za inovativnost v tem, da v Izraelu že desetletja poleg razprave o uspehu vzpodbujajo tudi razpravo o neuspehu, v Sloveniji in v Evropi pa smo po njegovem mnenju glede tega bolj sramežljivi. Predsednik vlade je ob tem dejal, da so tudi neuspehi, vzponi in padci del podjetniške poti.

Govor je predsednik vlade zaključil z besedam, da v Sloveniji potrebujemo tudi velika podjetja, da pa so hrbtenica slovenskega gospodarstva mala in srednja podjetja, obrtniki. “Vi, ki ste tukaj, ste v življenju uspeli, zaradi vas je Slovenija država razvitega sveta. Hvala vam, ker prispevati k blaginji. Želim vam še veliko podjetniškega poguma.”

Vir: Kabinet predsednika vlade