(Video) Premier Slovenije Janez Janša in Poljske Mateusz Morawiecki sporočila, da bosta državi prevzeli organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki 2022

Foto: Zajem zaslona (Kabinet predsednika vlade)

Danes je potekala skupna novinarska konferenca predsednika slovenske vlade Janeza Janše in predsednika poljske vlade Mateusza Morawieckega, na kateri sta naznanila, da bosta Slovenija in Poljska prevzeli organizacijo svetovnega prvenstva v odbojki 2022. Rusiji glede na trenutne okoliščine in glede na agresijo na Ukrajino ne more biti gostitelj omenjenega dogodka.

Predsednik vlade Janez Janša je na omenjeni novinarski konferenci, ki je potekala hibridno, dejal, da mu je v veselje, da se danes lahko pridruži svojemu dragemu prijatelju, predsedniku Vlade Republike Poljske Mateuszu Morawieckemu, pri razglasitvi Poljske in Slovenije za skupni gostiteljici svetovnega prvenstva v odbojki za moške leta 2022.

“Mednarodna odbojkarska zveza je prepoznala velike športne zmogljivosti naših držav in našo vlogo pri spopadanju z grozodejstvi ruskega agresorja, ki smo jim priča v Ukrajini,” je dejal premier in nadaljeval: “Glede na trenutne politične okoliščine dogodek seveda ne more potekati več v Rusiji. Tega nikoli ne bi smeli dovoliti. Zato smo se odločili, da ga organiziramo drugje. Glavni nagib za našo odločitev je bila naša želja, da odgovornost prevzame ruski agresor, in ne preostali športni svet,” je poudaril predsednik vlade. “Zaradi naše hitre in odločne skupne odločitve bo dogodek na Poljskem in v Sloveniji potekal brez udeležbe ruskih odbojkarjev,” je ob tem dejal.

“Veseli nas, da se bo naše trdno prijateljstvo s Poljsko pokazalo pri organizaciji tako velikega in prestižnega športnega dogodka, ki bo združil najboljše moške odbojkarje z vsega sveta,” je poudaril predsednik slovenske vlade.

Po njegovih besedah je slovenski šport zgodba o ljubezni do športa. “Je zgodba o strasti, predanosti in skupinskem delu. Je tudi zgodba o uspehu.” “Odbojka je med najuspešnejšimi športi v moji državi. Veliko navdušenje nad odbojko v Sloveniji traja že kar nekaj časa. Naši odbojkarji so leta 2015 na evropskem prvenstvu za moške v Bolgariji in Italiji osvojili prvo srebrno medaljo. Leta 2019 smo skupaj z Belgijo, Nizozemsko in Francijo gostili evropsko prvenstvo ter osvojili srebrno medaljo. Naši igralci so pokazali izjemno predstavo. Slovenija se je izkazala tudi kot dobra organizatorica z vso potrebno infrastrukturo za tako velik športni dogodek, ki združuje toliko igralcev in na tisoče navijačev,” je v nagovoru poudaril slovenski premier.

“Naša športna skupnost temelji na vrednotah odprtega tekmovanja, poštene igre, spoštovanja, solidarnosti in integritete. To so vrednote, h katerim danes poziva ves svet. To so tudi vrednote, ki bodo prav gotovo v ospredju svetovnega prvenstva v odbojki leta 2022,” je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem se je tudi zahvalil vsem slovenskim odbojkarjem, ki so s svojimi rezultati ime Slovenije postavili na sam vrh svetovnih športnih dosežkov. “Naslednje prvenstvo v odbojki bo zagotovo edinstven športni dogodek, zato danes vabim vseh 24 reprezentanc z vsega sveta in njihove navijače, da se udeležijo letošnjega svetovnega prvenstva v odbojki, ki bo potekalo v varnih in miroljubnih evropskih državah,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Avtor: Kabinet predsednika vlade