Primer švedske deklice nazorno prikazuje, da se muslimani nikakor ne želijo prilagoditi prevladujoči švedski kulturi. Muslimanska deklica na videoposnetku zgroženo razlaga, kako naj bi bila v šoli vsakodnevno deležna oblik “napadov” in sicer zaradi tega, ker so učitelji v šoli polni sekularnih idej.

Glede učiteljev deklica trdi, da ti pospešeno delajo na tem, kako bi spremenili njeno identiteto. “Učitelji me silijo, da v učilnici sedim poleg nasprotnega spola.” S tem je po njeno viden vdor v njen oseben prostor.

V izpovedi deklica odeta v muslimansko pokrivalo razlaga, da jo v šoli silijo gledati dokumentarce in filme o mladih muslimanih, ki postanejo srečni potem, ko sprejmejo sekularne ideje. “Na ta način me poskušajo prepričati, da sem kot muslimanka zatirana in da me bo sprejetje ponujenih idej osvobodilo.”

“Tudi, ko se napotim k zdravniku, mi pravijo, da je razlog za mojo bolezen v oblačilih, ki jih nosim. Naprimer, ko sem imela pomanjkanje vitamina D, mi je zdravnik rekel, da je težava v hidžabu, ki ga nosim. Na Švedskem je zdravnikom, učiteljem in knjižničarjem dovoljeno, da vplivajo na spreminjanje muslimanske identitete, tudi če to pomeni, da morajo groziti ali kršiti osebno svobodo.” Primer, kako naj bi učitelj silil svoje ideje, je ponazorila s konkretnim primerom in sicer, ko zavrne, da bi sedela poleg sošolca moškega spola, ji učitelj odvrne, če se morda misli v prihodnosti poročiti z žensko? “Ali pa mi reče, da nikoli ne bom mogla postati zdravnica, če ne bom sedela poleg fanta,” je še dodala.

Avtorica Hana Murn, video in več je dosegljivo tukaj.