(Video) Rok Snežič: “Jani Möderndorfer citiral kvazi novinarje. Tudi slovnice se ni naučil dovolj, ker ne ve, da vprašanje ni trditveni stavek.”

Foto: Zajem zaslona (Nova24TV)

Kot smo že poročali je včeraj preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno financiranje stranke SDS zaslišala tudi pričo dr. Roka Snežiča. Snežič se je na zaslišanju v luči, da ni javna osebnost, kar so mu priznali tudi poslanci odločil, da na vprašanja poslancev odgovarja s tem, da se ne spomni ali da na vprašanje ne bo odgovarjal v skladu z 10. členom komisije, ki pravi, da lahko priča odkloni odgovor na vprašanje, če je verjetno, da bi s tem spravili sebe ali pa svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno gmotno škodo ali kazenski pregon. Na Nova24TV so v oddaji Tema dneva tako gostili dr. Roka Snežiča, da pojasni svoj pogled na to komisijo in samo zaslišanje.

Voditelja Luko Svetina je najprej zanimalo zakaj se je odločil, da na sejo preiskovalne komisije pride z majico in masko na kateri je bila slika poslanca Mihe Kordiša. Snežič je povedal, da se je zato odločil, ker je po njegovem mnenju Kordiš že eno leto ali dve obseden z njim. “Vsako besedo, ki jo dobi v parlamentu, sem tema jaz. Pred pol leta je na nezakonitem protestu v Ljubljani nosil transparent z mojo sliko in vulgarnim napisom: ‘Rok Snežič pofu*aj me’. Mislim, da ko en poslanec nosi transparent s takšnim napisom in z mojo sliko, mu moram vsaj malo pozornosti vrniti s tem, da oblečem majico z njegovo sliko, kako mrtvo pijan oziroma v drugem stanju leži na tleh, popisan po obrazu z banano v rokah”, je dodal Snežič.

Rok Snežič je na zaslišanju večkrat odgovoril “ne spomnim se”, kar je bilo v Državnem zboru videno že tudi pri družini Janković. Glede tega je Snežič še dodal: “Janković mlajši je odgovarjal eno in isto. Sam pa sem tudi argumentiral na različna vprašanja Janiju Möderndorferju. Ko mi je zastavljal vprašanja, sem ga pozival, da naj mi predloži dokaze, ki so v povezavi z vprašanjem, naj torej predloži listinsko dokumentacijo. Tega seveda ni imel pri sebi in se je skliceval na skrite priče.”

Na zaslišanju je bilo po besedah Snežiča večkrat slišati citate cele članke portala necenzurirano, v primeru katerega gre po njegovih besedah za tri kvazi novinarje. V oddaji je povedal, da je poslanca na to večkrat opozoril, a je ta ostal brez besed. “Tako, da sem večinoma argumentiral svoje odgovore. Na vprašanja, ki so bila postavljena provokativno, sem uporabil odgovora A ali B (ne spomnim se ali v skladu z 10. členom nisem dolžen odgovarjati). Möderndorfer je večkrat uporabljal trditvene stavke v smislu: Vi ste poslovni sodelavec Dijane Đuđić. Vi ste gradili ene piramide. To niso vprašanja, to so trditve.” Pravi, da ga je na to opozoril, in sicer “da se kot medicinski brat očitno ni dovolj naučil slovnice. Vprašanje namreč ni trditveni stavek”.

O samem namenu preiskovalne komisije je Snežič prepričan, da gre za dogovor med Marjanom Šarcem in Janijem Möderndorferjem iz leta 2019, ko je Möderndorfer postal tudi predsednik te komisije. Glede na dejstvo, da smo v letu 2022 je po mnenju Snežiča vidno to, da gre samo za zapravljanje davkoplačevalskega denarja za sejnine in potne stroške prič. Nedopustno se mu je tudi zdelo, da njega, ki ni politik ne javni funkcionar sprašujejo o njegovem premoženju. Na komisiji je večkrat povedal, da zaradi tega tudi nima namena tega deliti z javnostjo in še manj s preiskovalno komisijo. “Oni nimajo jurisdikcije nad menoj, da me takšne stvari sprašujejo.”

Rok Snežič je povedal tudi, da ni nobena skrivnost kako sta se spoznala s trenutnim predsednikom vlade Janezom Janšo. Se pa je potrebno zavedati, da takrat Janša ni bil predsednik vlade. “To ni bilo po lastni volji, ampak naju je režim oziroma ljudje v režimu zaprli skupaj v isto sobo. Dejansko so ti ljudje, ki nama sedaj očitajo najino poznanstvo, naju spoznali. Ne vem, zakaj nama očitajo in se sprenevedajo, kako sva se spoznala, če so naju oni spoznali. To je spet retorično vprašanje za gospoda Möderndorferja.” 

Za konec pogovora je novinarja Luko Svetino zanimalo, kaj meni o ugotovitvah, ki jih bo podala komisija in če meni, da bo s tem omadeževano tudi njegovo ime. Odgovor Snežiča je bil: “Težko, da bi mene omadeževal medicinski brat, ker bi mu bolj svetoval da gre v času epidemije pomagati v bolnico ljudi cepiti in tako dalje, kot pa da razglablja o mojih poslih in poslovanju, ker mislim, da s svojim znanjem ne doseže mojega poslovanja in načina dela.”

Celoten članek vam je dostopen tukaj.

Vir. Nova24TV