Včeraj so na južni meji s Hrvaško pripadniki t.i. Štajerske varde pod vodstvom Andreja Šiška zajeli dva ilegalna migranta, ki sta se zadrževala neposredno pri vodnem zajetju, ki je bilo nezaščiteno. Ilegalca sta se pognala v beg proti hrvaški meji, dobrih 100 metrov od zajetja, za njima pa je šel v pregon bojda samo en policisti v standardni opremi, kar je po mnenju pripadnikov varde skrajno neodgovorno s strani vodstva policije. Po besedah domačinov je sicer to zajetje priključeno na javni vodovod Primorske. “Nad nas, civiliste pa so poslali oborožene čeladarje,” je na socialnem omrežju Twitter ob tem komentiral vodja Štajerske varde Andrej Šiško.

Andrej Šiško je v svoji objavi na socialnem omrežju Twitter označil tudi predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika države Boruta Pahorja in notranjega ministra Boštjana Poklukarja ter jih okrcal z besedami: “Dobesedno se igrate!” Kot smo na portalu Nova24TV.si že poročali, je vlada Republike Slovenije prejšnji teden na dopisni seji sprejela predlog zakonodaje, ki bo omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar verjame, da bodo spremembe dobro sprejete, saj si po njegovih besedah ne smemo dovoliti, da bi posamezniki ali skupine izvajali naloge iz pristojnosti države.

Varovanje državne meje je po besedah ministra Poklukarja sicer odslej v izključni pristojnosti policije, t. i. varde ali vaške straže pa da poskušajo posegati v njene pristojnosti, ovirajo njeno delo in vzbujajo vznemirjenje in strah v delu javnosti. Trenutna pomanjkljiva zakonska ureditev v javnosti po njegovih besedah povzroča zaskrbljenost in ovira delo policije, zato je treba zakonsko področje čim prej nadgraditi.

Videoposnetek in več o novici lahko vidite tukaj.