[Video] Ta pa si zasluži medaljo za mirne živce: Italijanu medved sledil povsem za petami!

Fotografija je simbolična. Foto: Nova24TV

Italijanski pohodnik si gotovo ni predstavljal takšnega razpleta. Nič hudega sluteč je med sprehajanjem v naravi naletel na medveda, ki je skočil na pot in mu pričel slediti, medtem pa ga je celo uspel posneti. K sreči je moški v dani situaciji ravnal trezno in se je medvedu umikal mirno in počasi.

Podobno kot v Sloveniji, kjer imamo polno medvedov, jih je možno najti tudi v italijanskih Alpah. Med drugim tudi v vasici Temeno na Južnem Tirolskem. Medtem ko se je moški mirno sprehajal užival v čudoviti naravi je za seboj zaslišal šelestenje. Ko se je obrnil, je zagledal medveda, ki mu je pričel vztrajno slediti. Moški je v situaciji reagiral trezno in se je s počasnim gibanjem poskušal medvedu izogniti, kar je tudi uspel posneti. Očitno pa je srečanje z medvedom uspešno preživel, saj je celotno izkušnjo nato delil s svetom v obliki videoposnetka.

Pohodnik se je ves čas z medvedom pogovarjal, da ga je ohranjal mirnega. Domačini svarijo, da se dogodek ni zgodil visoko v gozdu, temveč na cesti ob vasici. Zaradi takšnih pripetljajev svarijo oblasti, da bi morale ukrepati in medvede premestiti v varno območje, kjer ne bodo nevarni človeku in ostalim živalim.

Incontro con un orso di un uomo di Termeno

Gepostet von RTTR ALTO ADIGE am Samstag, 27. Juni 2020

V primeru, da se v gozdu srečamo z medvedom, je pomembno, da ohranimo mirnost, saj je tako manj možnosti, da nas napadejo. Medved ima običajno nizek in negotov pogled. V primeru neizogibnega napada pa je najbolje pasti na tla, glavo pokriti z rokami in se pretvarjati, da smo mrtvi. Če se nahajamo na območju medvedov pa se je takrat najbolje preventivno glasno pogovarjati ali žvižgati in topotati z nogami, saj bomo tako opozorili nase in se bo medved umaknil kar sam.

Avtorica Sara Kovač, članek je bil prvotno objavljen tukaj.