[Video] Tako se Finančna uprava RS naravnost norčuje iz davkoplačevalcev in uničuje gospodarske subjekte!

Ivan Simič in Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Kdo vam laže je pri voditelju Borisu Tomašiču tokrat gostoval priznani davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je uvodoma izrazil skeptičnost nad napovedjo finančnega ministra Andreja Bertonclja, da bo država bolj učinkovita pri pobiranju davkov. V nadaljevanju je Simič komentiral bizaren primer, v katerem je država subjektoma, samostojnemu podjetniku in družbi z omejeno odgovornostjo dobesedno ukradla denar. Inšpektorji Finančne uprave, nad katerimi očitno ni nobenega nadzora so subjektoma zarubili domnevno neplačan davek na dodano vrednost skupaj z zamudnimi obrestmi. Družba je nehala poslovati, s. p. pa je moral najeti kredit, da ni ostal brez osebnega premoženja, ko pa sta dokazala krivdo, jima FURS ne želi izplačati zamudnih obresti od dneva nezakonite izterjave.

Nedavno sprejet proračun je rekorden, tako kot prihodkih, kot odhodkih, država pa ostaja pretirano zapravljiva. Kako bo nadomestila večje odhodke, je povedal minister Andrej Bertoncelj in sicer z bolj učinkovitim pobiranjem davkov. Kaj to pomeni in kako se bo to poznalo pri nas je v oddaji Kdo vam laže pri voditelju Borisu Tomašiču komentiral davčni strokovnjak Ivan Simič. Uvodoma je povedal, da je Slovenija glede na število inšpektorjev precej dobra, kar se tiče pobiranja davkov, napovedan bolj intenziven davčni nadzor, kot ga je napovedal Bertoncelj pa Simič komentira sledeče: “To je zelo težko, ker je število inšpektorjev stalno isto, lahko z nekimi hujšimi odločbami, mogoče tudi, da kršijo zakon in pa mogoče, tisto, v čemer vidim veliko rezerve, kar se zdaj kaže, da bodo začeli izrekati kazni, ki jih do sedaj niso in te znajo biti visoke.”

 

Bizaren primer, v katerem država dobesedno krade davkoplačevalcem
Država, ki jo vodi predsednik vlade Marjan Šarec, je najprej nezakonito zarubila dvema davčnima zavezancema več kot 350 tisoč evrov, zdaj pa jima ne želi izplačati več kot 150 tisoč evrov zakonitih zamudnih obresti, kar skupaj znese pol milijona evrov. Zato se davkoplačevalci upravičeno sprašujemo, ali je minister za finance imel takšen način dodatnega pobiranja davkov, da bi se pobralo manjkajočih 100 milijonov evrov zaradi znižanja obremenitev na področja dohodnine. Kaj se je zgodilo v konkretnem primeru? Carinska urada oziroma dva višja carinska inšpektorja sta trdila, da sta davčna zavezanca uvozila banane v Slovenije in jih nato prodala kupcem iz Romunije, ki tam naj ne bi plačali DDV.

 

Avtor Rok Krajnc, več si lahko preberete tukaj.