(Video) Ustavni pravnik Jurij Toplak ročno v manj kot treh urah izračunal poslanske mandate – DVK potrebuje zato več sto zaposlenih in nekaj mesecev

Foto: Nova24TV

Po tem, ko je bilo razkrito, da naj bi na Državni volilni komisiji (DVK) prišlo do računalniške napake, zaradi česar naj bi prišlo do napačnega izračuna mandata. Se je za uprizoritev, kako enostavno je stvari preveriti odločil Ustavni pravnik dr. Jurij Toplak.

Peter Golob predsednik Državne volilne komisije je zatrdil, da bi takšen izračun morala DVK izvesti z več sto osebami, potrebovali pa bi več mesecev. Dr. Jurij Toplak je dokazal, da se to lahko naredi z eno osebo v nekaj urah.

Tik pred predajo rezultatov volitev sta namreč Dušan Vučko in Peter Golob iz DVK sporočila, da je pri izračunu poslanskih mandatov prišlo do računalniške napake. Pri tem sta navajala, da bi ročen izračun na DVK pomenil delo za več sto oseb in nekaj mesecev. Pri tem naj bi se na DVK sklicevali na izjavo profesorja matematike. Andrej Bauer je še isti dan preko Twitterja omenjene navedbe ostro zanikal.

Kaj bi takšen postopek pomenil je s posnetkom dokazal ustavni pravnik dr. Jurij Toplak, ki je pokazal, kako se da s pisalom in kalkulatorjem v manj kot treh urah izračunati vse poslanske mandate.

Vir: YouTube in Twitter