(Video) Vlada predlaga podaljšanje turističnih bonov do 20. 6. 2022 ter solidarnostni dodatek za upokojence v višini od 300 do 130 €

Foto: Twitter (Vlada RS)

Na vladni novinarski konferenci sta danes spregovorila minister za finance mag. Andrej Šircelj in minister za zdravje Janez Poklukar, ki sta predstavila poseben zakon, katerega je vlada včeraj sprejela na svoji seji.

Finančni minister je napovedal, predlog zakona predvideva upokojencem s pokojninami do 510 € prejetje dodatka v višini 300 €. Ministrstvo predvideva tudi povrnitev stroškov za hitro testiranje v gospodarstvu. Vlada je sprejela tudi, da se veljavnost turističnih bonov podaljša do 20. 6. 2022.

Po besedah ministra za zdravje je vlada sprejela in predlaga podaljšanje ukrepa prerazporejanja kadra s strani Ministrstva za zdravje pri vseh delodajalcih v mreži javne zdravstvene službe glede na potrebe, do 30. 6. 2022. Prav tako se predlaga podaljšanje ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. 2. 2022, z možnostjo podaljšanja za 3 mesece. Vlada s tem želi razbremeniti družinske zdravnike.

Vlada je sprejela tudi predlog, da se podaljša izraba še neizrabljenega letnega dopusta za leto 2020 do 1. aprila 2022 in letnega dopusta 2021 do 30. 12. 2022. Prav tako vlada predlaga uvedbo odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde za povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Predlog predvideva tudi povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Vir: Vlada RS