»Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu!«

Foto: Policijska uprava Celje

Zaradi vse toplejših dni in posledično povečanega števila motoristov, ki bodo vključeni v cestni promet je bila danes, dne 17. 4. 2018 na Centru za varno vožnjo Ljubečna organizirana okrogla miza »Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu». Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki Postaje prometne policije Celje, predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, ZŠAM Celje, Poklicne gasilske enote Celje, Reševalne službe Šmarje pri Jelšah ter predstavniki Zveze moto klubov Slovenije.
Komandir Postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar in pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Jadran Žerjav sta vsem udeležencem predstavila podatke iz katerih je bilo razbrati, da se je v lanskem letu varnost cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje izboljšala na vseh področjih, le pri voznikih motornih koles se je ta poslabšala.
Najpogostejši vzroki prometnih nesreč v katerih so udeležena enosledna vozila so stalnica. Povprečno polovica vseh nesreč, ki se skozi leto zgodijo in v katerih so udeležena enosledna vozila je vzrok neprilagojena hitrost. Preostali najpogostejši vzroki so stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilna prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles ter neustrezno predelana motorna kolesa.
Policisti ugotavljajo, da se je v lanskem letu največ nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh. Med tednom je bilo takšnih nesreč največ v popoldanskih urah v prometnih konicah, med vikendi pa med 9. in 21. uro. Starost voznikov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah je bila v največ primerih med 16 in 34 let. Predstavnika policije sta še poudarila, da je za varno vožnjo motoristov izjemno pomembna vidnost motoristov, opazovanje, predvidevanje in obvezna primerna oprema samega motorista.
Prav tako sta predstavnika policije zagotovila, da bodo policisti na območju Policijske uprave Celje vsakodnevno nadzirali hitrost vožnje, stran vožnje, uporabo čelade, tehnično urejenost motornih koles ter morebitne predelave le-teh. Za konec sta vse motoriste povabila na delavnice za večjo varnost motoristov, ki bodo v soboto, 21. aprila 2018 in se bodo odvijale v ZŠAM Centru varne vožnje Ljubečna med 11. in 13. uro.
 
M.I.