Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Po dogovoru v koaliciji bo ta funkcija pripadla v kvoto stranke DeSUS. Kdaj bodo v stranki predlagali ime kandidata, bo znano po seji vlade. Doslej so pojasnjevali le, da je v igri več imen.

 

V medijih se je kot kandidat za vodenja urada omenjal podpredsednik DeSUS in nekdanji župan Lendave Anton Balažek, pojavila so se tudi ugibanja, da bi vodenje lahko prevzela predsednica stranke Aleksandra Pivec. Kot je za STA zatrdil strankin govorec Janez Ujčič, o kandidatu še ni odločeno.

Minister, ki mu bo pri delu pomagal državni sekretar, sicer z delom ne bo začel pred septembrom, saj bo odlok o ustanovitvi začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu. Sedež urada bo v Mariboru, a prostori zanj še niso določeni.

Kot je navedeno v predlogu odloka o ustanovitvi, bo med nalogami urada spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako se bo urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

No, kot kaže vladajoča koalicija (SDS, SMC, NSi in DeSUS) sistematično uresničuje svoje obljube upokojencem. In tako ima nedvomno prav predsednik vlade Janez Janša, ki je nedavno opozoril, da je sedanja vlada naredila več za upokojence, kot prej vse leve vlade deset let skupaj. V času korona krize so bili namreč upokojenci deležni dodatkov pri pokojnini, uvedene so bile brezplačne vozovnice za prevoze in še bi lahko naštevali.

Avtor V. D., članek je bil prvotno objavljen tukaj.