Kljub temu, da opozicija v javnosti rada poudarja, kako naj bi vlada Janeza Janša samovoljno sprejemala ukrepe, ki so namenjeni pomoči gospodarstvu in državljanom, pa je jasno, da je vse skupaj daleč od resnice. Vlada je namreč že na samem začetku ponudila roko sodelovanja. Njeno pripravljenost na sodelovanje pa dodatno dokazuje nedavno vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša je vabilo za sodelovanje objavil na svojem Twitter profilu in zapisal: “Koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS danes strankam opozicije pošilja vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Roka je ponujena.”

Strankam opozicije je ponujen podpis sporazuma političnih strank in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru RS o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov in dokumentov v obdobju 2020-2022 z namenom, da izrazijo voljo in namero, da zadane cilje in naloge oblikujejo skupaj, ne glede na to, ali so posamezne politične stranke v koaliciji ali opoziciji. Med pravili o vplivu in odgovornosti je razvidno soglasje, da je v času po epidemiji covid-19 za ponoven zagon gospodarstva in normalizacijo družabnega življenja, za izvedbo nekaterih strukturnih reform, ter uspešno izvedbo predsedovanja EU nujno potrebno sodelovanje vseh političnih strank in obeh poslancev narodnosti v Državnem zboru RS.

Podpisniki niso zavezani k vnaprejšnjemu soglasju
Ob tem je poudarjeno, da podpis sporazuma nobenega izmed podpisnikov ne zavezuje k vnaprejšnjemu soglasju k posamičnim zakonskim predlogom. Ta sporazum tako v ničemer ne vpliva na ustaljene postopke delovanja koalicije. Postopki v smislu usklajevanja posameznih zakonodajnih besedil iz normativnega programa potekajo samostojno med upravičenimi predlagatelji in koalicijo. 30 dni po podpisu sporazuma bo podpisnicam predložen konkreten, terminsko določen normativni program aktivnosti vlade za tekoče leto, oziroma do 31. januarja za vsako nadaljnje tekoče leto.

Avtorica Hana Murn, več lahko preberete tukaj.