“Oblikovana je Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega #protiKoronapaketa #PKP1 s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik,” je nove korake in smernice vlade na Twitterju napovedal premier Janez Janša.

Po izpeljanih najnujnejših korakih za upočasnitev in zajezitev epidemije korona virusa Vlada RS pospešeno pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.

Predsednik vlade Janez Janša je razkril, da bo Vlada Republike Slovenije smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala že na ponedeljkovi seji, zakonski predlog pa bo pripravljen do petka. Kot poudarja, se bodo predvideni ukrepi iz smernic sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.

Kot je Janša poudaril na Twitterju, so predsedniki in predsednica koalicijskih strank SDS, SMC, N.Si in DeSUS včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za #FKP1, med njimi:

  • Nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura …) po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200 odstotkov dodatka na osnovno plačo.
  • Priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.
  • Način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje. #FKP1
  • Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije. #FKP1
  • Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. #FKP1

Avtorica Hana Murn, članek je bil prvotno objavljen tukaj.