Vlada sprejela odlok o obveznem nošenju mask v zaprtih javnih prostorih

Foto: Ministrstvo za zdravje

Ljubljana 3. september 2020 – Vlada je danes na svoji 30. redni seji sprejela tudi odlok, ki določa obvezno nošenje mask ali druge zaščitne opreme v zaprtih prostorih med katere spada tudi javni potniški promet. Z odlokom je določeno, da je potrebno v zaprtih javnih prostorih nositi maske oziroma druga zaščitna sredstva, če v njem med osebami ni ni mogoče zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje.

Predlog odloka določa tudi obvezno razkuževanje rok. Na podlagi odloka in posledične zaostritve ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask in razkuževanja rok, bodo pristojni inšpektorji opravljali nadzor nad spoštovanjem, prav tako pa bodo lahko v skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih kršiteljem odloka izrekali tudi globe, je še sprejela vlada na svoji seji.

Predlog odloka zajema nekaj izjem, ki se nanašajo na neposredno komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi ali naglušnimi oseba in v tem primeru se lahko nošenje mask oziroma drugih zaščitnih ukrepov začasno opusti, vendar je pri tem potrebno zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje, vizir ali stekleno pregrado. Za tolmače za slovenski znakovni jezik v komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi ali naglušnimi osebami uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ni obvezna.

Odlok posebej opredeljuje, da se za vzgojno-izobraževalne zavode ter organizirano športno dejavnost glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

M.I.