Trenutno je hospitaliziranih že 313 covid bolnikov, na intenzivni negi se jih zdravi 56, od tega jih je 38 na respiratorju. Bolnišnice so v zadnje pol leta omogočile čim večje kapacitete za zdravljenje bolnikov, a kadra primanjkuje, delno tudi zato, ker se soočajo z visokim številom okužb. S pomočjo usposabljanja in reorganizacije jim je tako uspelo zagotoviti podvojene kapacitete namenjene bolnikom. Vlada je sporočila, da je trenutno v bolnišnici na voljo preko 400 postelj za Covid-19 bolnike, a vendar glede na število obolelih in okuženih bodo omejene kapacitete prehitro zapolnjene, saj smo po besedah vodilne infektologije Bojane Beović že na zgornji meji.

Večina misli, da ko govorimo o pojmu postelje, govorimo o fizičnih posteljah, a je več kot to. “Ko govorimo o posteljah, gre za virtualni pojem, kjer štejemo ljudi, ki ob teh posteljah stojijo in skrbijo za bolnika,” je obrazložila infektologinja Bojana Beović za Nova24TV. Obrazloži, da je ravno kader kritičen, saj ga je nemogoče v šestih mesecih usposobiti.“To je tisto kar nam manjka, postelje so dobijo kjerkoli. Seveda je popolnoma nemogoče v teh nekaj mesecih in tednih usposobiti medicinske sestre in zdravnike,” je še obrazložila.

Vlada je sporočila, da je ob začetku epidemije na voljo le 120 postelj s pripadajočim zdravniškim osebjem za Covid bolnike, teh kapacitet pa je danes po njihovih navedbah 400. Omenjene kapacite jim je uspelo zagotoviti s pomočjo tečajev in prerazporeditvijo kadra po bolnišnicah. “Bili so številni tečaji za uporabljanje zaščitne opreme, tudi kako obravnati bolnike s Covidom, ampak vsi ti tečaji so bili namenjeni že oblikovanim medicinskim sestram in zdravnikom,” je obrazložila Beovićeva. Po njenih besedah je prav tako zelo težko opravljati usposabljanja, saj je bolezen nova in je za to potrebno še dodatno priučiti kader, ki v osnovi še ni delal s Covid bolnikom.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.