Vlada včeraj ponoči sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije, vrednega 3 milijarde evrov

Foto: twitter

Vlada Republike Slovenije je včeraj po zasedanju v petek in včeraj sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo.

Z zakonom želi vlada predvsem omiliti posledice za državljane ter gospodarstvo in to na različnih področjih. Na vladi so prepričani, da bodo s tem pripomogli k ohranjanju delovnih mest in lažjemu delovanju podjetij, izboljšati želijo socialni položaj ljudi – še posebej najbolj ogroženim zaradi virusa COVID-19. Na podlagi sprejetega zakona bo dodeljena tudi izredna pomoč samozaposlenim, izbljšala se bo likvidnost podjetij, pomoč bo namenjena tudi znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo COVID-19. Na podlagi zakona bo prišlo do znižanja sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprositve plačila storitev distribucije in pomoči kmetijstvu.

Podrobnosti zakona bodo danes ob 17. uri na novinarski konferenci predstavili predsednik vlade in vsi trije njeni podpredsedniki. Matej Tonin NSi (minister za obrambo), Zdravko Počivalšek SMC (minister za razvoj in tehnologijo) ter Aleksandra Pivec DeSUS (ministrica za kmetijstvo).

“Vlada Republike Slovenije predlaga, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, da bi se omilile posledice oziroma zmanjšali negativni učinki epidemije COVID-19 za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31. maja 2020. Vsi v predlogu zakona predvideni ukrepi so nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije”, so zapisali v izjavi za javnost na vladi po končani seji.

Po končani seji je predsednik vlade Janez Janša na svjem twitter računu objavil, da gre za zakon, ki je vreden 3 milijarde evrov.

M.I.