Slovenska vlada je zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa. Predlog vsebuje začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja. Več bo znano na novinarski konferenci v sredo.

Vlada je na obravnavi predloga tretjega protikorona zakona določila besedilo Zakona o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19.

Instrument SURE bo državam članicam EU zagotovil posojila v višini do 100 milijard evrov, s pomočjo katerih bodo lahko podpirale sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe, potrebne za blaženje posledic epidemije COVID-19.

Slovenija bo tako skladno s predlaganim zakonom dala Evropski komisiji nepreklicno in brezpogojno poroštvo na prvi poziv za obveznosti držav članic iz naslova posojilnih in poroštvenih pogodb do skupne višine 88,1 milijona evrov glavnic s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški, je zapisano v sporočilu za javnost.

Vsem polnoletnim 200, mladoletnim 50 evrov
V sklopu tretjega koronazakona bodo vsi polnoletni slovenski državljani prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, vsi mladoletni pa v vrednosti 50 evrov. S tem namerava vlada reševati slovensko turistično dejavnost, ki je med najbolj prizadetimi v času koronakrize. Bon se bo lahko prenašal med najožjimi družinskimi člani, t.j. med starši in otroki ter brati in sestrami, veljaven pa bo do konca leta. Bon ne bo vplival na regres za letni dopust, ravno tako ne bo v fizični obliki temveč bo Furs podatke pridobival iz registra nastanitvenih obratov.

Avtor Ivan Šokić, več lahko preberete tukaj.