Vladna svetovalna skupina zaradi naraščanja okužb danes o morebitnih dodatnih ukrepih

Ljubljana, 22. februar 2021 – Vladna svetovalna skupina bo danes zaradi naraščanja števila potrjenih okužb razpravljala o morebitnih dodatnih ukrepih. Glede na te podatke je prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo povedal: “Želimo, da bi se cepili v čim večjem številu, toda ponovno apeliramo na tiste, ki so se cepili in se bodo cepili, da ne vršijo pritiska na posameznike, ki ta trenutek mogoče še dvomijo. Zato želimo, da bi bilo čim več klicnih centrov, da se razblinijo vsi dvomi.

Cepiva AstraZeneca, Johnson & Johnson in Sputnik so po besedah prof. dr. Štruklja narejena iz sesalskih celic in gre za DNA vektorska cepiva. Zanikal je tudi, da bi cepiva vsebovala celice nerojenih abortiranih otrok. Takšna izdelava cepiv bi bila tudi moralno zelo sporna.

Leon Cizej z Instituta Jožef Stefan  je za Radio Slovenija povedal, da lahko pričakujejo naraščanje okužb še vsaj naslednjih 14 dni, kar pripisuje hitro prenosljivi britanski različici virusa. Po besedah Cizeja lahko v Sloveniji v zadnjih dneh marca oziroma prvih dneh aprila pričakujemo prehod v rdečo fazo.

Vodja vladne svetovalne skupine dr. Mateja Logar je že v soboto povedala, da smo na začetku tretjega vala. Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih PCR-testov, od katerih je bilo 290 testov oz. 15,7-odstotkov pozitivnih.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo