Vodilni hrvaški infektolog dr. Marko Kutleša je v luči porasti okužb z novim korona virusom v naši sosednji državi, samo včeraj so zabeležili 67 novih primerov, v intervjuju za Jutarnji list priznal, da je Hrvaška prezgodaj odprla svoje meje za turiste. Po njegovem prepričanju gre za izrazito politično in ne strokovno odločitev; čeprav razume vnemo po reševanju hrvaškega turizma, ki prispeva kar 18,1 odstotka k skupnemu bruto domačemu proizvodu, Kutleša meni, da odprtje mej tako ali drugače ne bo rešilo letošnje katastrofalne turistične sezone.

Dr. Marko Kutleša je šef Oddelka intenzivne nege v zagrebški Klini za infekcijske bolezni “Dr. Fran Mihajlević”, zanj je bil drugi val, ki se trenutno že dogaja na Hrvaškem, neizbežen. “Najprej moram povedati, da politično gledano nisem simpatizer nobene stranke, sploh pa ne največjih dveh, ki sta imeli s Hrvaške priložnost narediti boljšo državo, a sta jo naredile za državo, prežeto s korupcijo. Drugi val je neizogiben ne glede na politične odločitve. Pravo epidemiološko sliko pa bomo videli šele jeseni,” Kutlešo citirajo pri Jutarnjem listu.

Kutleša trdi, da se je odločitev o odprtju meja, tudi s Slovenijo, izkazala za prenaglo in tudi napačno odločitev. “Potrebno je krmariti med zdravjem ljudi in ekonomijo, toda menim, da bi moralo biti zdravje na prvem mestu. Turistična sezona bo že taki ali drugače slaba, s tem odprtjem meja veliko ne bomo pridobili. Zdaj imamo situacijo, kot da ukrepov za zajezitev nikoli nismo imeli, ampak smo jih imeli. Bili smo zelo uspešni,” pravi hrvaški infektolog, ki meni, da se je Hrvaška odlično spopadla s prvim valom epidemije, zdaj pa da so “vse to zapravili”.

Spomnimo, na Hrvaškem je število obolelih ta trenutek praktično na enaki ravni, kot je bilo na vrhuncu prvega vala epidemije. “Mislim, da virus ne bo tako hitro popustil. Predvsem zato, ker smo zdaj priča tudi lokalnemu prenašanju virusa,” opozarja Kutleša, ki meni, da je epidemiološko sliko na Hrvaškem pokvarila politika s svojim vmešavanjem v stroko. “Krizni štab je imel zadevo pod kontrolo, naredil je izjemno delo, potem pa se je začelo popuščati in na bolezni covid-19 nabirati politične točke. Situacijo so izkoristili za dober PR,” Kutleša odločitve politike razume predvsem v luči prihajajočih državnozborskih volitev.

Avtor T. F., članek je bil prvotno objavljen tukaj.