Vodja vladne posvetovalne skupine Matej Lahovnik: Vlada je na to krizo odgovorila hitreje in močneje kot pred dvanajstimi leti

Foto: Pixabay.com

Stopnja brezposelnosti se novembra ni bistveno spremenila glede na mesec poprej. Vodja vladne posvetovalne skupine Matej Lahovnik meni, da bi bila stopnja brezposelnosti mnogo višja, če vlada ne bi sprejela ukrepov za blaženje krize. Tukaj so v ospredju predvsem ukrepi čakanja na delo, subvencioniranega delovnega časa in zagotovitev pomoči samostojnim podjetnikom v obliki temeljnega dohodka. V primerjavi s krizo po letu 2008 pa smo danes priča popolnoma drugačni situaciji. Kriza, ki jo je povzročil koronavirus je, po mnenju Lahovnika, močnejša od finančne leta 2008, saj bo ta trajala veliko dlje zaradi začasnega zaprtja dejavnosti. Za razliko od takrat pa so vlade na krizo tokrat odgovorile popolnoma drugače, kar se je prikazalo v učinkovitosti ukrepov. “Tokrat je EU odreagirala povsem drugače, saj se je zavedala hudega udarca na ekonomijo povzročenega s strani koronavirusa. Nasprotno EU tokrat spodbuja izrazito ekspanzivno politiko, ki z ukrepi skuša ohraniti kondicijo gospodarstva in nizko brezposelnost, kar bo posledično v drugi polovici leta vplivalo na ponovno nadpovprečno rast,” pojasnjuje Lahovnik. 

Ob koncu novembra 2020 je bilo registriranih 84.139 brezposelnih oseb, kar je 0,6 odstotka več kot oktobra, v primerjavi z novembrom 2019 pa je bila brezposelnost večja za 16,2 odstotka. Na novo se je novembra na Zavodu prijavilo 7.356 brezposelnih oseb, kar je 21,9 odstotka več kot novembra 2019. Zavod je novembra iz evidenc odjavil 6.871 brezposelnih oseb, medtem pa se je novembra kljub strogim omejevalnim ukrepom zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.587 posameznikov.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na Zavodu za zaposlovanje, je bila septembra 2020 8,6 odstotna, medtem ko je po podatkih Sursa stopnja anketne brezposelnosti znašala 5,1 odstotka. Decembra je pričakovati nekoliko višjo brezposelnost, kar je vsakoletni trend zaradi poteka pogodb za določen čas. Stopnja brezposelnosti je višja med ženskami (9,5 odstotka), kot med moškimi (7,9 odstotka). Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota (11,7 odstotka), najnižjo pa OS Kranj in OS Nova Gorica (6,4 odstotka).

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.