Aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi. Zdravje je naše največje bogastvo, bodimo odgovorni in privoščimo ga sebi, pa tudi drugim. Vljudno vas pozivamo, da pomagate pri širjenju informacij in ozaveščanju.

Prenesite si aplikacijo #ostanizdrav

Prenesite mobilno aplikacijo #OstaniZdrav še danes in pomagajte zajeziti širjenje novega koronavirusa. Z uporabo aplikacije pomagate zdravstvenim delavcem, da vas lahko hitro
obvestijo, če ste bili v stiku z okuženim. Tako boste lahko zaščitili sebe in druge.

Ob uporabi aplikacije #OstaniZdrav boste ves čas ostali anonimni. Če pridete v tvegan stik z okuženim, vas aplikacija o tem obvesti in vam da jasna navodila, kako ravnati. Ne razkrije niti imena niti kraja srečanja.

  • Aplikacija Obvešča o stikih z osebami, okuženimi s COVID-19.
  • Pomaga nemudoma izolirati potencialno okužene osebe od ostalih.
  • Razbremenjuje epidemiološko službo z odkrivanjem stikov.
  • Prispeva k zmanjševanju omejevalnih ukrepov v družbi.

Oddajne kode, ki jih mobilnik oddaja drugim mobilnikom

Ko je aplikacija nameščena na mobilniku, vsak dan ustvari po en naključen, enkraten in anonimen ključ. Na podlagi tega dnevnega ključa se ustvarijo oddajne kode, ki jih mobilnik oddaja drugim mobilnikom z delujočo aplikacijo v bližini. Aplikacija istočasno sprejema in shranjuje oddajne kode drugih mobilnikov v bližini. Ko uporabnik izve, da je bil rezultat njegovega testa na prisotnost novega koronavirusa pozitiven, v aplikacijo vnese potrditveno teleTAN-kodo. Takrat se na strežnik naložijo njegovi dnevni ključi za zadnjih 14 dni, saj so tvegani predvsem stiki v tem obdobju.

Mobilna aplikacija s strežnika vsak dan prikliče novo objavljene ključe potrjenih primerov in preveri, ali se kateri od ključev sklada s shranjenim seznamom oddajnih kod drugih mobilnikov, s katerimi ste prišli v stik. Pri tem upošteva dolžino in bližino trajanja stika ter kakšno je bilo tveganje prenosa za tisti dan. Stopnja tveganja prenosa se pri teh 14 ključih spreminja glede na čas vnosa – najmanjša je bila 14 dni nazaj, potem se stopnjuje in je najvišja drugi, tretji in četrti dan pred vnosom potrjene okužbe. Ob upoštevanju teh treh dejavnikov aplikacija izračuna, ali je tveganje dovolj visoko, da vas o tem opozori.

Pametna telefona si bosta preko blotooth tehnologije izmenjala naključni oddajni kodi, poleg te se bo zabeležil tudi čas srečanja in samo oddaljenost med telefonoma. Zabeležena ne bo niti lokacija niti ime uporabnika.” Kode se bodo zaradi varnosti spreminjale na 10 minut, po 14 dnevih se bodo iz telefonov izbrisale.
  •  Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom iOS si jo lahko naložite tukaj: https://apple.co/2YPyeLZ
  • Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android si jo lahko naložite tukaj: https://bit.ly/2Q0mWzE.