VSO dejanje vlade o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve ocenjujejo kot izdajalsko potezo

Člani VSO ob protestu zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve. (Foto: Twitter / SDS)

Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve oziroma pripojitev k Muzeju novejše zgodovine je predstavnike Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) spodbudila k odločnemu ukrepanju. To pa iz preprostega razloga, ker namreč za nerazumno in nespametno potezo vlade Roberta Goloba.

Včeraj so namreč na novinarski konferenci Lojze Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin vladi dali čas do 10 februarja, da premisli o tej združitvi. V nasprotnem primeru bodo oblikovali akcijski načrt s katerim bodo stopili v bran samostojnega muzeja osamosvojitve. Na novinarski konferenci so predstavili dejstva, ki kažejo na napačno interpretacijo Golobove vlade, ki želi prikazati, da je osamosvojitev zadeva desnice in želi doseči polarizacijo tega dogodka, namesto, da bi strmela k združevanju, kar je osamosvojitev tudi bila.

“Apeliramo na vladajoče, da o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve opravijo ponoven razmislek in prekličejo to izdajalsko potezo,” je na novinarski konferenci izpostavil Janez Janša. Hkrati je poudaril, da takšna odločitev ni poteza ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji ampak je odločitev vlade kot celote. Po besedah Janše ministrica in vlada s takšnim ravnanjem povzročajo škodo vse naokrog.

“Brez enotnosti Slovenije danes ne bi bilo. Če si kakšen dogodek v zgodovini zasluži neko dostojno obeležitev, potem je to zagotovo dogodek, ko smo bili Slovenci enotni. Takratna enotnost je bila celo širša od nacionalne pripadnosti,” še poudarja Janez Janša. Po besedah Jelka Kacina pa je takšna odločitev vlade in ministrice nezrela ter politično nesprejemljiva.

Vir: SDS